Trump dă loviturile finale la marile companii din China

33

Donald Trump a dat o lovitură finală asupra Chinei și a celor mai mari companii ale sale, impunând mai multe sancțiuni și interdicții de investiții în ultimele sale zile de mandat.

Nouă firme chineze au fost adăugate la lista neagră a Pentagonului cu presupuse legături cu armata chineză, inclusiv producătorul de telefoane Xiaomi.

Trump a intensificat în ultimele luni acțiunile împotriva unei serii de companii pe care le crede că reprezintă o amenințare la adresa securității.

China a ripostat săptămâna aceasta cu o nouă lege care vizează protejarea firmelor sale.

În ultimele luni, domnul Trump a vizat companiile tehnologice chineze, considerând că împărtășesc date personale cu guvernul său, iar TikTok, Huawei și WeChat au fost prinse la mijloc.
Ultima sa rundă de restricții anunțată joi afectează, printre altele, gigantul petrolier chinez CNOOC și Xiaomi, care în noiembrie au depășit Apple pentru a deveni al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.

Departamentul de comerț al SUA a acuzat gigantul petrolier CNOOC că a hărțuit și amenințat explorarea și extracția petrolului și gazelor offshore în Marea Chinei de Sud.

CNOOC, care este o companie de stat, a acționat ca „un agresor pentru Armata Populară de Eliberare pentru a intimida vecinii Chinei”, a declarat secretarul pentru comerț, Wilbur Ross.
CNOOC se va alătura acum unei liste negre care impune firmelor să li se acorde o licență specială înainte de a putea primi exporturi de articole de înaltă tehnologie de la furnizori din SUA.

Tranzacția acțiunilor Xiaomi în SUA a scăzut până la 14% joi, în timp ce în Hong Kong acțiunile au scăzut cu peste 11% vineri.

Mulți cred că această ultimă acțiune este ultima lovitură a domnului Trump asupra companiilor chineze înainte de inaugurarea președintelui ales Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Cu toate acestea, Nicholas Turner, avocat la Steptoe & Johnson din Hong Kong, a declarat pentru BBC: „Cred că ar mai putea fi una. De asemenea, urmărim actualizări de la Departamentul Trezoreriei SUA”.

SUA și China au fost prinse într-un război comercial începând cu 2018, care a văzut o serie de tarife plătite asupra importurilor de bunuri reciproce.

Acest război comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii a cauzat o pierdere de 245.000 de locuri de muncă în SUA, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics.

Studiul, comandat de Consiliul de Afaceri SUA-China (USCBC), prezice că o decuplare semnificativă ar putea micșora PIB-ul SUA cu 1,6 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline) în următorii cinci ani.

„Având în vedere prognoza Chinei de a conduce aproximativ o treime din creșterea globală în următorul deceniu, menținerea accesului pe piață al Chinei este din ce în ce mai esențial pentru succesul global al companiilor americane”, a spus studiul.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online