Ucraina a permis României să facă măsurători doar pe Chilia, nu și pe canalul Bystroye

23

 

Armata ucraineană și-a dat joi acordul pentru a începe măsurătorile pentru brațul Chilia. Autoritățile române pregătesc ultimele formalități, iar verificările vor începe în cel mai scurt timp posibil. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis un mesaj pe Facebook în care precizează că acordul este doar pentru brațul Chilia și că se așteaptă acordul și pentru canalul Bystroe.

Armata ucraineană a aprobat programul de măsurare, iar acordul scris a venit joi. În aceste momente, se lucrează la organizarea operațiunilor. Sunt trei nave care vor participa la aceste măsurători, plus alte două nave de sprijin, fiind vorba de nave ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos.

La măsurători vor participa experți români și ucraineni. Măsurătorile vor dura zece zile, iar interpretarea rezultatelor ar putea dura aproximativ patru săptămâni, cu participarea experților ucraineni în această ultimă etapă. România a anunțat în urmă cu două săptămâni că dorește să efectueze verificări începând cu 15 martie. Până în prezent, datele furnizate de compania de stat Apele Române arată că nu există modificări semnificative ale debitelor pe brațul Chilia și pe brațul secundar Bystroye în comparație cu anii precedenți.

“Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord se referă la sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor efectua numai în timpul zilei. În cadrul discuțiilor anterioare cu oficialii ucraineni, am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bystroye. Având în vedere că inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări să clarificăm problema dragării efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bystroye”, a declarat ministrul român al Transporturilor într-o postare pe Facebook.

Autoritățile române și ucrainene au convenit, pe 3 martie, în cadrul primei întâlniri tehnice privind dragarea canalului Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și pe canalul Bystroye începând cu data de 15 martie, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că Ucraina nu și-a dat acordul în scris.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni că este nevoie de acest acord scris “pentru a pleca cu cele trei nave și a măsura, pe lungime, adâncimile pe Chilia și apoi să intrăm în canalul Bystroye care este sută la sută pe teritoriul ucrainean și să putem verifica adâncimile, să calculăm debitele, dacă s-au făcut doar lucrări de dragare, să menținem adâncimile și să ne asigurăm că nu s-au modificat debitele în așa fel încât să afecteze biodiversitatea pe termen mediu și lung din Deltă”.

Potrivit lui Tanczos Barna, navele care vor merge în zonă aparțin Ministerului Transporturilor, care vin cu senzori, cu spațiu de cazare pentru echipaj, fiind o activitate de câteva zile

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online