Ucraina, lovită de atacuri cu drone, în timp ce Rusia acuză Kievul că vizează Crimeea

40

Ucraina a declarat că mai multe persoane au fost ucise într-un oraș situat la sud de capitala Kiev în atacuri cu drone în timpul nopții de către forțele rusești, în timp ce Moscova a acuzat vecinul său că a folosit drone fără pilot pe mare și în aer pentru a-și viza marina bazată în peninsula ocupată din Crimeea.

Ultimele atacuri aeriene rusești care au vizat infrastructura energetică au avut loc la câteva ore după ce liderul chinez Xi Jinping a încheiat o vizită la Moscova. Președintele rus Vladimir Putin a aprobat un plan de pace chinezesc care susține în mare parte poziția Moscovei și este considerat un eșec de către Ucraina și aliații săi occidentali.

“De fiecare dată când cineva încearcă să audă cuvântul “pace” la Moscova, un alt ordin este dat acolo pentru astfel de lovituri criminale”, a scris miercuri pe Twitter președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, adăugând că țara a fost lovită de 20 drone, rachete și bombardamente de fabricație iraniană.

Zelenskyy a declarat marți târziu că nu are “încă nicio confirmare” dacă va avea o convorbire telefonică cu Xi.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că “invadatorii ruși au atacat Ucraina cu drone ‘kamikaze’ de fabricație iraniană de tip Shahed-136/131”, adăugând că 16 dintre ele au fost interceptate de apărarea aeriană.

Ministerul pentru Situații de Urgență a postat fotografii ale unui dormitor din Rzhyshchiv, în regiunea Kiev, despre care a spus că a fost lovit de o dronă rusească. Oficialii au declarat că cel puțin patru persoane au fost confirmate ca fiind ucise în urma atacului.

Au fost raportate explozii în alte orașe, inclusiv în Zhytomyr, la vest de capitală, și în orașele de pe linia frontului din regiunile de est și de sud ale țării, unde forțele rusești ocupă încă puțin sub 20% din teritoriul național de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă în urmă cu 13 luni. O mănăstire din orașul Odesa, port la Marea Neagră, a fost, de asemenea, lovită, au declarat oficialii.

Orașul industrial Zaporizhzhia din sudul țării a fost lovit miercuri de bombardamente repetate. Zelenskyy a postat o înregistrare video a unei lovituri asupra unei clădiri rezidențiale din capitala provinciei.

 În acest moment, se trage asupra zonelor rezidențiale în care locuiesc oameni obișnuiți și copii.
Acest lucru nu trebuie să devină “doar o altă zi” în 🇺🇦 sau oriunde în lume. Lumea are nevoie de mai multă unitate și determinare pentru a învinge mai repede teroarea rusă și pentru a proteja vieți.

 

Mihail Razvozhaev, cel mai înalt oficial al Moscovei în portul Sevastopol din Crimeea, a declarat într-o postare pe Telegram că forțele rusești au “distrus” trei drone maritime. “Apărarea antiaeriană împotriva unei ținte aeriene a funcționat de asemenea. Navele de război nu au fost avariate”, a adăugat el.

Atacul asupra Sevastopolului, unde se află flota rusă de la Marea Neagră, a avut loc la o zi după ce oficialii ruși au acuzat Ucraina de un atac cu drone asupra Dzhankoi, un oraș nod feroviar din nordul Crimeei.

Referindu-se la incidentul raportat, serviciile de informații militare ucrainene au declarat marți că o “explozie” a distrus rachetele de croazieră Kalibr care erau transportate către flota din Marea Neagră. Dar nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac, rămânând la politica Kievului de a nu recunoaște că a efectuat atacuri pe teritoriul Federației Ruse, precum și în peninsula ocupată.

Neutralizarea utilizării de către Rusia a peninsulei Mării Negre ca bază militară sudică și zonă de pregătire a atacurilor este esențială pentru șansele Ucrainei de a elibera mai multe regiuni sud-estice, potrivit analiștilor militari.

Zelenskyy s-a angajat să elibereze toate teritoriile ucrainene, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014 înainte de a fomenta un război separatist proxy în regiunea Donbas din estul țării, și a îndemnat aliații să intensifice livrările de arme pentru a susține o altă contraofensivă mare.

“Succesul forțelor ucrainene pe uscat, pe cer și pe mare aduce cu adevărat pacea mai aproape. Respectarea deplină a regimului de sancțiuni împotriva Rusiei restabilește cu adevărat forța Cartei ONU. Unitatea globală poate restabili stabilitatea globală”, a scris Zelenskyy pe Twitter miercuri.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online