Ucraina nu permite deocamdată României și UE să verifice lucrările efectuate la canalul Bystroe

45

 

Ucraina nu a permis încă României să măsoare adâncimea canalului Bystroye după recentele lucrări controversate de dragare, susținând că operațiunea ar prezenta riscuri din cauza minelor din zonă.

În special, canalul Bystroye se află în întregime pe teritoriul Ucrainei, într-o zonă care nu face obiectul unor conflicte militare.

În plus, Ucraina a efectuat lucrări de dragare a canalului Bystroye, iar navele comerciale îl folosesc, toate acestea în ciuda riscurilor invocate de Ucraina atunci când a refuzat accesul navelor românești care erau pregătite să măsoare, sub supravegherea UE, efectele lucrărilor de dragare asupra canalului. În schimb, Ucraina a permis României să măsoare adâncimea apei pe unele segmente (nu pe întreaga secțiune) a brațului Chilia al Dunării care se află pe teritoriul său.

Acest lucru pune autoritățile române într-o situație deosebit de delicată, după ce ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat inițial că lucrările de dragare de pe Bystroye au încălcat acordurile bilaterale, deoarece au crescut adâncimea de la 3,5 metri la 6,5 metri.

Autoritățile române au declarat că nu au fost informate și că nu sunt de acord cu aceste lucrări, iar ambasadorul Ucrainei a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicații.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online