UE cumpără un radar pentru Republica Moldova,

42

UE va aloca încă 40 de milioane de euro armatei moldovenești, în urma unor noi dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental. O mare parte din sumă va fi cheltuită pentru achiziționarea unui “radar mobil de supraveghere terestră cu rază lungă de acțiune” pentru a ajuta Moldova să își monitorizeze spațiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE din 13 martie, citat de EUObserver.

Restul banilor vor fi alocați pentru vehicule tactice ușoare de mare mobilitate, autobuze, camioane, echipamente de comunicare, precum și echipamente hardware și software anti-hacking. Suma va fi plătită “destul de repede”, au declarat sursele UE.

Banii vor proveni din Fondul european pentru pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.

Achizițiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin intermediul Centrului de Investiții în Apărare. Germania, România, Marea Britanie și SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să își consolideze forțele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE, potrivit sursei citate.

Statele Unite “își vor crește probabil angajamentul substanțial în 2023 la un nivel apropiat, dar mai mic” decât noul grant UE de 40 de milioane de euro, se arată în memorandum. Pe de altă parte, Republica Moldova intenționează să cumpere “un sistem radar de supraveghere aeriană, în plus față de radarul propus în cadrul acestei măsuri de asistență”, se mai arată în nota informativă.

Achizițiile de radare vin după ce, în ultimele luni, Rusia a lansat mai multe rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ținte din Ucraina. UE și SUA au dublat avertismentele potrivit cărora Rusia plănuiește o lovitură de stat în Moldova pentru a-i înlătura pe liderii săi pro-occidentali, care au depus anul trecut o cerere de aderare la UE.

“În ultimele luni, am văzut că Moldova a devenit din ce în ce mai mult o țintă pentru acțiunile Rusiei – interferențe străine, dezinformare, atacuri hibride. Scopul acestor acțiuni este de a submina și destabiliza țara, de a submina guvernul și administrația pro-reformă , anti-corupție și pro-UE din Moldova”, a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului de acțiune externă al UE.

El a făcut aceste declarații după ce poliția din Republica Moldova a arestat duminică șapte persoane, suspectate de a fi “sabotori” instruiți în Rusia.

Poliția din Republica Moldova a anunțat duminică, cu câteva ore înainte de manifestație, că a arestat membrii unei rețele “orchestrate de Moscova” cu scopul de a destabiliza situația din republică, potrivit presei internaționale.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a anunțat sâmbătă că a confiscat în total peste 4,5 milioane de lei moldovenești (aprox. 220.000 de euro) în urma perchezițiilor efectuate la reprezentanții Partidului ȘOR (populist, pro-rus) în dosarul privind finanțarea ilegală a acestei formațiuni fondate de controversatul oligarh Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru fraudă și spălare de bani, care a fugit din țară și este dat în urmărire internațională, relatează TV8.md și NewsMaker.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online