UE este de acord cu un compromis privind energia nucleară pe fondul presiunii franceze

26

Statele membre ale UE și parlamentul au ajuns la un compromis cu privire la noile obiective pentru energia regenerabilă, după ce au convenit asupra unei reduceri a energiei nucleare în anumite sectoare, pe fondul presiunilor din partea Franței.

Negociatorii au convenit să majoreze ținta generală obligatorie de energie regenerabilă consumată în UE la 42,5% până în 2030, de la 32%, potrivit unui comunicat. De asemenea, au stabilit o țintă „indicativă” de a ajunge la 45% până la sfârșitul deceniului.

Franța a făcut eforturi ca energia nucleară să fie inclusă în eforturile țărilor de a atinge aceste obiective. Însă la sfârșitul unei lungi nopți de negocieri, țările au convenit asupra unei concesii mai limitate, luând în considerare energia nucleară în ținta pentru industrie. Centralele nucleare au generat aproximativ două treimi din producția de energie electrică a Franței în 2022.

Țările nucleare-sceptice, inclusiv Germania și Austria, au argumentat împotriva includerii energiei atomice, spunând că o astfel de mișcare ar submina eforturile de extindere a energiei solare, eoliene și a altor surse regenerabile de energie.

Acordul include acum includerea hidrogenului „cu emisii reduse de carbon” generat cu electricitate de la centralele atomice ca parte a țintelor separate pentru hidrogenul regenerabil utilizat de industrie, care poate fi redus cu o cincime în anumite condiții.

Statele ar trebui, totuși, să atingă obiectivul general de energie regenerabilă de 42,5%, indiferent de reducerea din sectorul industrial.

Pascal Canfin, șeful comisiei de mediu din cadrul Parlamentului European, a salutat pe Twitter „recunoașterea rolului energiei nucleare, care nu este nici verde, nici fosilă”.

Noua lege accelerează, de asemenea, procedurile de autorizare pentru fermele eoliene, panourile solare și alte proiecte de energie regenerabilă. Acestea ar fi considerate în „interesul public superior”, adică ar putea fi scutite de anumite legi privind protecția naturii.

„Va însemna un impuls masiv pentru energiile regenerabile în Europa”, a spus Markus Pieper, care a condus negocierile pentru parlamentul european cu privire la directivă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Acest lucru ne va ajuta să progresăm către neutralitatea climatică, să ne consolidăm securitatea energetică și să ne stimulăm competitivitatea — toate odată”.

Acordul mai trebuie să fie aprobat de parlamentul european și de state.

Deși acesta este, de obicei, un proces formal, recenta redeschidere de către Germania a unui acord privind regulile privind emisiile auto a provocat îngrijorare că țările nemulțumite de rezultatul acestui acord ar putea face o mișcare similară.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online