UE intenționează să livreze Ucrainei muniție finanțată în comun în câteva săptămâni

81

Ucraina urmează să primească muniție vitală de artilerie în câteva săptămâni după ce Bruxelles-ul a propus rambursarea țărilor care au furnizat obuze din stocurile lor, potrivit oficialilor UE.

Toate țările UE, cu excepția Danemarcei, s-au alăturat unui proiect care deschide calea pentru achiziționarea comună de consumabile de schimb, a spus un oficial.

„Cred că asta va merge repede, foarte repede. Și cred că vorbim despre o chestiune de zile, săptămâni, mai degrabă decât o chestiune de luni”, a spus persoana, vorbind sub condiția anonimatului.

Kievul a precizat că nevoia sa cea mai stringentă, pe măsură ce încearcă să împiedice o ofensivă reînnoită a Rusiei, este muniția de artilerie – în special cartușele de obuzier de 155 mm. Armata rusă trage zilnic de patru ori mai multe obuze decât Ucraina.

O propunere a serviciului diplomatic al UE, văzută de Financial Times, sugerează furnizarea de 1 miliard de euro dintr-un fond existent utilizat pentru rambursarea capitalurilor pentru achizițiile de arme care ajung în Ucraina. Oficialul UE a declarat că agenția de apărare a blocului va „desfășura apoi o procedură rapidă de negociere directă cu un număr de furnizori industriali cheie din Europa”.

Există 12 companii în UE care produc obuze de 155 mm și Norvegia le produce, de asemenea, au spus aceștia.

„Este pozitiv că lucrurile merg înainte. Sunt încrezător că vor fi rezultate. Dar sunt multe probleme de discutat”, a spus un diplomat al UE.

Miniștrii apărării din UE vor perfecționa planul săptămâna viitoare înainte de un summit al liderilor UE din 23-24 martie.

Țările UE s-au străduit să furnizeze suficient pentru a menține rata de tragere a Ucrainei, deoarece propriile lor stocuri sunt scăzute, iar industria de apărare nu are capacitatea de a o înlocui rapid. Unele capitale vor, de asemenea, bani pentru cochilia lor, a spus oficialul.

Ambasadorii au discutat joi propunerea de a utiliza Facilitatea europeană pentru pace, un fond constituit din contribuții naționale, care a finanțat arme livrate Ucrainei în valoare de 3,6 miliarde de euro din februarie. Pe termen scurt, capitalurile vor fi rambursate până la 90% din prețul muniției. Rata de rambursare ar scădea apoi constant până la aproximativ 40 la sută, media actuală.

În plus, un grup de lucru comun pentru achiziții ar plasa comenzi pentru înlocuirea muniției. Cele 26 de state membre UE plus Norvegia s-au alăturat acelei platforme de cumpărare în curs de dezvoltare, care ar plăti pentru muniție odată ce cel puțin trei țări vor fi de acord să o folosească.

Blocul va ajuta, de asemenea, producătorii de arme să crească producția, inclusiv investițiile în noi fabrici.

Comisia Europeană a elaborat anul trecut un plan de investiții direct în fabrici de arme, după modelul politicii sale de vaccinuri în timpul pandemiei de coronavirus.

Deși bugetul UE nu poate fi utilizat pentru cumpărarea directă de arme, acesta poate fi investit în capacitatea industrială. Bruxelles-ul a alocat 500 de milioane de euro pentru a ajuta țările să colaboreze la achiziționarea de arme și să crească „competitivitatea și eficiența” industriei de apărare.

Un purtător de cuvânt al comisiei a confirmat că lucrează la un plan pentru furnizarea de muniție a Ucrainei. „EPF este cel care trebuie folosit pentru a cumpăra echipament militar”, a spus purtătorul de cuvânt. „De asemenea, am propus (un act) despre achizițiile comune și dezvoltarea capacității noastre industriale.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online