UE va intensifica ajutoarele pentru fermierii români afectați de supraoferta locală de cereale din Ucraina

39

 

Pentru România, Comisia Europeană va revizui volumul ajutoarelor alocate fermierilor români, după ce președintele Klaus Iohannis a prezentat situația dificilă a acestora, anunță News.ro pe 23 martie. Sursele citate au precizat că promisiunea a fost făcută în timpul reuniunii Consiliului European de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Astfel, ministrul român al agriculturii, Petre Daea, a fost criticat după ce CE a decis să aloce doar 10 milioane de euro ca despăgubiri producătorilor supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina.

“Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei”, a declarat președintele român.

Totodată, preşedintele a susținut că Comisia Europeană trebuie să țină cont de faptul că România a făcut sacrificii uriașe pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina pe piețele mondiale. Acest lucru a dus la prețuri scăzute pe piața locală și la costuri logistice mai mari suportate de fermierii locali.

Aşadar, Comisia Europeană a anunțat la 20 martie că dorește să utilizeze o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, rezervă în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanțată din rezerva politicii agricole comune (PAC), pentru a compensa pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și pentru a limita impactul dezechilibrelor de pe piață.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online