Un film românesc a primit premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin 2023

90

 

Între revoluții/Intre revoluții, filmul regizorului român Vlad Petri, a fost distins cu premiul FIPRESCI în cadrul secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2023 – Berlinale.

Compusă în întregime din materiale de arhivă și oglindind viețile și destinele a două femei, una iraniană și una româncă, producția a avut premiera mondială la Berlinala din acest an.

Între revoluții este un lungmetraj hibrid, întrucât regizorul Vlad Petri a folosit pentru producția sa imagini și documente de arhivă și elemente de ficțiune, îmbinând astfel documentarul cu imaginația.

Filmul oglindește viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran a devenit o certitudine, Zahra s-a întors în țara sa, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena ei. Singurul lor mod de a comunica în următorii 10 ani este prin scrisori. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a se face auzite, societăți care trec prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi ruptă.

Juriile “Fédération Internationale de la Presse Cinématographique” (FIPRESCI), asociația internațională a criticilor de film, acordă un premiu pentru cel mai bun film în patru secțiuni – Competiție, Întâlniri, Panorama și Forum.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online