Ungaria a declarat că țara nu sprijină propunerea Comisiei Europene ca refugiații să primească statut de protecție temporară

Foto: digi24.ro
111

În urma unei decizii, şeful de cabinet al premierului Ungariei a declarat că țara sa nu sprijină propunerea Comisiei Europene ca refugiații din Ucraina să primească statut de protecție temporară.

Decizia extrem de clară cu privire la refugiații ucraineni: Nu vor primi statut de protecție temporară

Astfel, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, spune că Ungaria nu sprijină propunerea Comisiei Europene ca refugiații ucraineni să primească statut de protecție temporară, notează Reuters, care adaugă că acesta a venit și cu explicații suplimentare.

În plus, Gergely Gulyas a declarat că sunt deja în vigoare reguli foarte clare cu privire la azil, motiv pentru care Ungaria va acorda statut de refugiat tuturor, conform presei internaţionale. De asemenea, el a mai adăugat că aceasta este poziția comună a statelor Grupului de la Visegrad (Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia) este de a nu susţine propunerea Bruxellesului.

În contextul socio-politic, protecția temporară se referă, printre altele, la acordarea unui permis de ședere, acces la piața forței de muncă, la asistență și la beneficii sociale. Această măsură va fi dezbătută în cursul zilei de joi de către miniștri de Interne din blocul comunitar, notează Reuters.

Ungaria zguduie Europa

Mai mult, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Ungaria nu-și va folosi dreptul de veto în cazul sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei. Acesta susține că unitatea blocului de 27 de membri este „primordială” în contextul războiului din Ucraina, The Guardian.

În opinia sa, „În ceea ce privește sancțiunile, nu vom folosi dreptul de veto, nu vom împiedica UE să impună sancțiuni Rusiei. Unitatea UE este acum primordială”, a spus Viktor Orban, într-un interviu acordat site-ului de știri mandiner.hu.

Din punct de vedere economic, premierul Ungariei a adăugat că legăturile Ungariei cu Rusia au fost „echilibrate și corecte” până de curând, dar războiul a creat o nouă situație.

În acest sens, Viktor Orban a adăugat, însă, că nu există niciun motiv pentru a tăia legăturile energetice cu Moscova.

Astfel, „Dacă am desființa cooperarea energetică cu rușii, costurile generale ale tuturor familiilor maghiare s-ar tripla într-o singură lună. Prin urmare, nu susțin această mișcare, lăsați familiile maghiare să nu plătească prețul războiului.”, a spus Orban.

Ministrul Afacerilor Externe a discutat recent cu omologul său ungar despre situația din Ucraina. Astfel, Peter Szijjarto a explicat că Ungaria a anulat măsura legată de necesitatea pașapoartelor biometrice la intrarea în țară, în cazul cetățenilor ucraineni.

Așadar, șeful diplomației române a scris pe pagina sa de Twitter că autorităţile ungare au decis să revoce măsura respectivă. În acest context, Bogdan Aurescu a spus că îi mulțumește lui Peter Szijjarto iar schimbarea va fi „în sprijinul” cetăţenilor ucraineni.

Aşadar, „Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii Ucrainei fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria. Mulţumesc, Peter Szijjarto, pentru această decizie care este în sprijinul cetăţenilor ucraineni atât de afectaţi de agresiunea declanşată de Rusia împotriva Ucrainei”, a scris ministrul român pe Twitter.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online