UNJR va depune la Parlament amendamente pe proiectul de lege privind accelerarea proceselor

52

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) va depune la Parlament amendamente pe proiectul de lege referitor la unele măsuri privind accelerarea proceselor în instanţă, a afirmat vineri (23 iulie 2010) preşedintele interimar al UNJR, Natalia Roman.

“Noi vom depune la Parlament amendamente pe acest proiect de lege. Nu spun că nu este un proiect binevenit, am participat la întâlnirea cu ministrul Justiţiei şi când a lansat proiectul, am propus modificări, însă această grabă imediat după adoptarea Raportului de ţară arată de fapt acelaşi lucru – că încercăm să ne justificăm în faţa Comisiei Europene, să le arătăm că noi facem reformă, că noi avem voinţă politică, fără ca să facem aceste lucruri aşezat, cu responsabilitate şi în concret dacă se poate sau nu se poate face o astfel de modificare la momentul acesta, dacă sistemul poate să gestioneze numărul de dosare cu numărul de judecători actuali”, a declarat Natalia Roman.

Ea nu crede că trebuie “să bifăm” rapid şi să le arătăm celor de la Comisia Europeană că avem voinţă politică, ci este de părere că lucrurile trebuie făcute temeinic.
“Sunt unele măsuri în acest proiect de lege pe care chiar noi asociaţiile le-am propus şi au fost luate în considerare, sunt însă alte lucruri cu care nu suntem întru totul de acord, iar principala problemă este aceea că se modifică competenţele fără ca înainte să se asigure şi numărul suficient de complete, fără ca înainte să se stabilească dacă puteau fi soluţionate în termenele prevăzute acum în acest proiect cauzele”, a menţionat Roman.

Potrivit acesteia, e foarte uşor să spui că poţi să dai termen de la o zi la alta, fără ca îniante să te gândeşti că nu ai săli de judecată unde să intri în fiecare zi.
“Mai este un pericol pe care noi îl sesizăm, acela ca de la acest moment la care se adoptă proiectul de act normativ întreaga responsabilitate să se tranforme pe sistemul judiciar, fără ca acesta să dispună de resursele de personal necesare, de sedii necesare ca să poată pune în aplicare acele dispoziţii legale”, a adăugat Natalia Roman.
Guvernul a adoptat, vineri, proiectul de lege referitor la unele măsuri privind accelerarea proceselor în instanţă, care va fi înaintat Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, în procedură de urgenţă.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online