Vânzările cu amănuntul scad pentru a treia oară în patru luni.

29

Vânzările la comercianții cu amănuntul au scăzut cu 0,4% în februarie și au scăzut pentru a treia oară în patru luni, ceea ce indică o încetinire a cheltuielilor de consum pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor afectează creșterea economică din SUA.

Vânzările cu amănuntul reprezintă o parte importantă a cheltuielilor de consum și oferă indicii despre puterea economiei. Vânzările fuseseră prognozate să scadă cu 0,4%, pe baza unui sondaj Wall Street Journal al economiștilor.

Încasările au fost stagnante dacă se exclud dealerii auto și benzinăriile. Achizițiile de mașini și de benzină exagerează cheltuielile generale cu amănuntul.

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,2% în ianuarie, în mare parte datorită vânzărilor auto.

Detalii cheie: Vânzările de vehicule noi și piese de schimb, o categorie în creștere și în scădere, au alunecat cu 1,8% în februarie. Cu doar o lună înainte, vânzările au sărit cu 7,1%, marcând cea mai mare creștere din ultimele 22 de luni.

Încasările la benzinării au scăzut cu 0,6%, reflectând prețurile mai mici ale petrolului.

Lăsând la o parte dealerii de mașini și benzinăriile, vânzările cu amănuntul din SUA au fost încă destul de călduțe. Încasările au scăzut la magazinele departamentale, centrele de casă și punctele de vânzare care vând mobilier pentru casă, îmbrăcăminte și articole sportive.

O categorie pe care economiștii o urmăresc îndeaproape este cea a barurilor și restaurantelor, singurul sector de servicii din raportul privind comerțul cu amănuntul. Încasările din restaurante au scăzut cu 2,2% luna trecută, după o creștere de 5,6% în ianuarie.

Economiștii spun că vremea mai rece din unele părți ale țării ar fi putut reduce cheltuielile, dar scăderi suplimentare ar fi de rău augur.

Vânzările în restaurante tind să crească atunci când economia este sănătoasă și americanii se simt în siguranță în locurile lor de muncă. Vânzările încetinesc în perioadele de dificultate economică.

Imaginea de ansamblu: Vânzările cu amănuntul au fost în sus și în jos din vara trecută, dar tendința indică o scădere a cheltuielilor și o mai mică creștere a economiei americane.

O parte din recul reflectă o schimbare a obiceiurilor de consum. Aceștia cumpără relativ mai puține bunuri și cheltuiesc mai mult pe servicii, cum ar fi călătoriile și recreerea, o inversare a ceea ce s-a întâmplat în primele etape ale pandemiei.

Sfârșitul plăților de stimulare a pandemiei din partea guvernului și acum creșterea ratelor dobânzilor au redus, de asemenea, cheltuielile de consum, în special pe articole de mare valoare, cum ar fi casele și mașinile.

Vânzările cu amănuntul sunt susceptibile să slăbească și mai mult dacă Rezerva Federală continuă să mărească ratele dobânzilor.

Harul salvator este cea mai puternică piață a muncii din ultimele decenii și un șomaj extrem de scăzut. Când majoritatea oamenilor lucrează, cheltuiesc.

Privind înainte: “Condițiile de pe piața muncii vor fi principalul motor al cheltuielilor de consum”, a declarat economistul șef Joshua Shapiro de la MFR Inc. “Pe termen scurt, aceasta pare să fie rezonabil de solidă, deși impulsul încetinește, iar efectele depline ale înăspririi Fed sunt departe de a fi fost resimțite pe deplin.”

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online