Vânzările de locuințe existente în SUA au crescut pentru prima dată în 13 luni, cu 14,5% în februarie

66

O scurtă scădere a ratelor ipotecare a stimulat vânzările de locuințe din SUA, dar, având în vedere incertitudinea economică și ratele ridicate, redresarea ar putea fi de scurtă durată.

Vânzările de locuințe existente din SUA au sărit cu 14,5% la o rată anuală de 4,58 milioane în februarie, a declarat marți Asociația Națională a Agenților Imobiliari.

Cifrele sunt ajustate sezonier.

Creșterea bruscă a vânzărilor inversează 12 luni de pierderi în vânzările de case existente. Creșterea de 14,5% este cea mai mare din iulie 2020, în timpul pandemiei. Atunci, vânzările au crescut cu 22,4%.

Vânzările de case unifamiliale, în special, sunt la cel mai înalt nivel de când NAR a început să urmărească numărul de la 1999.

Economiștii chestionați de Wall Street Journal se așteptau ca vânzările de case existente să rămână stabile la 4,2 milioane.

În comparație cu februarie 2021, vânzările de case au scăzut în continuare cu 22,6%.

Prețul mediu pentru o casă existentă a scăzut ușor la 363.000 de dolari în februarie.

Este prima scădere în peste un deceniu. Scăderile prețurilor caselor din nord-est și vest au cântărit cifra generală.

Numărul de locuințe de pe piață a rămas stabil la 980.000 de unități în februarie.

Exprimat în termeni de metrică a ofertei de luni, a existat o ofertă de 2,6 luni de case de vânzare în februarie, în scădere față de ianuarie. Înainte de pandemie, o ofertă de patru sau cinci luni era mai degrabă norma.

Casele au rămas pe piață în medie 34 de zile, în creștere față de 33 de zile în ianuarie. Înainte de pandemie, timpul mediu în care locuințele rămâneau pe piață era de o lună.

Vânzările de locuințe existente au crescut în majoritatea regiunilor, în frunte cu Vestul, care a înregistrat o creștere de 19,4%. NAR a declarat că regiunea Silicon Valley ar putea vedea probabil mai multă durere, care va apărea în viitor în date.

Sudul a raportat o creștere de 15,9% a vânzărilor în februarie, urmată de Midwest, cu 13,5%, și de Nord-Est cu 4%.

Dar vânzările sunt încă în scădere la nivel național în comparație cu anul precedent.

Tranzacțiile în numerar au reprezentat 28% din totalul tranzacțiilor. Aproximativ 27% din locuințe au fost vândute cumpărătorilor de locuințe pentru prima dată, o scădere față de luna precedentă.

Ponderea investitorilor individuali sau a cumpărătorilor de a doua casă a crescut de la 16% în ianuarie la 18% în februarie.

 

Există în mod clar o tonă de cerere reținută pe piața imobiliară, după cum reiese din saltul din februarie al vânzărilor de case. O scădere a ratelor ipotecare ar fi putut impulsiona cumpărătorii de locuințe să sară pe achiziționarea unei case, stimulând vânzările.

Dar satisfacerea ofertei este cea mai mare problemă în acest moment. După cum spune Mark Fleming de la First American, “nu poți cumpăra ceea ce nu este de vânzare”. Mulți proprietari de case sunt reticenți în a se lista, ceea ce ar putea împinge oamenii pe piața locuințelor noi.

În plus, nu este clar cât timp va dura această recuperare.

Ratele ipotecare sunt acum din nou în creștere, cu o medie de 30 de ani la 6,67%, conform Mortgage News Daily, iar perspectivele economice par sumbre – ambele conducând la vânzări posibil mai mici în următoarea lună.

Ce au spus agenții imobiliari: “Sunt destul de surprins”, a declarat Lawrence Yun, economist șef la Asociația Națională a Agenților Imobiliari. “Redresarea se întărește, (dar) poate că se va dezumfla din nou dacă ratele ipotecare devin prea mari… (și) ratele ipotecare au o influență foarte mare.”

Cu toate acestea, nivelurile de inventar sunt la minime istorice, a adăugat el, și “în consecință, ofertele multiple se întorc pe un număr bun de proprietăți”.

Vânzările de locuințe existente, care în general reprezintă 90% din piață, pierd cotă de piață în favoarea locuințelor noi, a remarcat Yun. Există la fel de multe case noi ca și casele existente pe piață, a spus el.

 

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online