Viitura din Ucraina se va propaga în România, în următoarele ore

44

Viitura provenită din Ucraina se va propaga, în următoarele ore, pe teritoriul românesc, nivelul Prutului fiind, la acest moment, de 790 cm, cu 140 cm peste Cota de Pericol, iar tendinţa este de creştere uşoară, anunţă Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

Conform avertizării de Cod Roşu instituită de către hidrologi, viitura din Ucraina se propagă pe teritoriul românesc, nivelul Prutului, la staţia Cernăuţi, în zona ucraineană, fiind în acest moment în scădere. În schimb, la staţia Oroftiana, Prutul înregistrează un nivel de 790 cm, cu 140 cm peste Cota de Pericol şi tendinţa este de creştere uşoară.

Specialiştii apreciază că la aceeaşi staţie cota prognozată este de 810 cm, faţă de 860 cm, cât s-a înregistrat în anul 2008, deci cu circa 50 cm mai mică decât în urmă cu 2 ani. Viitura se va propaga, în următoarele ore, pe sectorul Oroftiana-Rădăuţi Prut, la staţia Rădăuţi Prut, fiind deja depăşită Cota de Atenţie.

La ora actuală, sunt evacuate preventiv familiile din Rădăuţi-Prut care au rămas în zona inundabilă, după viitura din urmă cu 2 ani. Potrivit ANAR, viitura formată pe râul Prut va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, acumulare care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic, pe perioada tranzitării viiturilor anterioare, cu debite maxime de 1.750 mc/s, 2.020 mc/s şi 2.170 mc/s, începând cu data de 22 iunie.

În acest moment, cota în lacul de acumulare Stânca-Costeşti este constantă de 3 ore, fiind pregătită să preia volumul suplimentar al viiturii care vine din amonte. Rezerva în lacul de acumulare este de circa 250 milioane mc de apă, iar debitul evacuat este de 830 mc/s, urmând ca acesta să se menţină constant în perioada următoare.

În plus, digurile din aval asigură tranzitarea în siguranţă a debitului evacut din acumularea Stânca-Costeşti, se arată în comunicatul ANAR. Manevrele efectuate de către specialiştii Apelor Române respecta întocmai Regulamentul de Exploatare încheiat în baza acordului hidrotehnic româno-moldovean şi sunt luate în comun cu Partea Moldovenească, precizează documentul.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online