Volodymyr Zelenskyy se dublează în apărarea orașului Bakhmut

61

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a dublat eforturile pentru a-l apăra pe Bakhmut, în ciuda semnalelor anterioare de retragere din orașul din est, care este aproape înconjurat de trupe rusești.

Într-o adresă video de peste noapte, Zelensky a spus că s-a întâlnit cu generalii săi de top care i-au sfătuit „în unanimitate” „nu vă retrageți, ci întăriți”.

Este neobișnuit ca președintele să citeze sfaturile comandanților săi de vârf. Intervenția sa vine pe fondul unor informații despre îngrijorări în rândul oficialilor occidentali, a analiștilor și a unor trupe ucrainene din prima linie cu privire la meritele de a păstra orașul în ciuda costurilor. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că o retragere din Bakhmut nu ar trebui văzută ca un „recul operațional sau strategic”.

Zelensky a spus că i-a ordonat generalului Valeri Zaluzhnyi, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, „să găsească forțele adecvate pentru a-i ajuta pe băieții din Bakhmut”.

„Nu există nicio parte a Ucrainei despre care să se poată spune că poate fi abandonată”, a adăugat Zelensky.

Bătălia pentru oraș, cunoscut printre trupele ucrainene drept „Fortăreața Bakhmut”, a durat aproape nouă luni, una dintre cele mai dureroase divergențe de când președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Orașul bombardat în mare parte a fost atacat de trupele ruse din est, nord și sud.

„Apărarea ucraineană a lui Bakhmut continuă să degradeze forțele de ambele părți”, a declarat marți Ministerul Apărării al Regatului Unit pe Twitter.

Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că preluarea controlului asupra lui Bakhmut va permite trupelor sale să „continue o ofensivă” în apărarea ucraineană, potrivit Interfax. El a estimat că victimele ucrainene au crescut cu 40% în februarie, până la 11.000.

Statul major al Ucrainei a declarat marți că 1.060 de soldați ruși au fost uciși pe toate liniile frontului începând cu 24 februarie. Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Capturarea lui Bakhmut, unul dintre ultimele orașe mari din regiunea Donbas de est a Ucrainei care nu se află sub ocupația rusă, i-ar oferi lui Putin prima sa victorie majoră pe câmpul de luptă de când forțele sale au capturat orașele surori din apropiere, Severodonețk și Lysychansk, la începutul verii trecute.

Ucraina a contraatacat în toamna trecută de două ori pentru a relua zonele din nord-est, precum și orașul Herson, din sud. Dar forțele ruse încă ocupă regiunile de est și de sud ale Ucrainei, reprezentând puțin sub 20% din teritoriul său.

Comentariile lui Austin despre o retragere ucraineană au făcut ecou sugestiile unor oficiali și experți occidentali că Kievul ar trebui să se retragă pentru a-și păstra forțele înaintea propriei sale contraofensive planificate. Acest impuls este așteptat după sosirea în această primăvară a armamentului occidental proaspăt, inclusiv a tancurilor moderne din țările NATO.

Dar oficialii și experții ucraineni au spus că apărarea lor continuă a lui Bakhmut erodează puterea de foc militară a Rusiei. Ei spun că pierderile Rusiei în bătălie le-au depășit cu mult pe cele ale Ucrainei. Șeful lui Zelensky pentru securitate națională, Oleksiy Danilov, a declarat vineri că victimele au fost „unu la șapte în favoarea noastră”.

„Distrugem ocupantul peste tot – oriunde dă rezultate pentru Ucraina”, a spus Zelenskyi în adresa sa video. „Bakhmut a cedat și dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online