Xi Jinping îl invită pe Vladimir Putin într-o vizită de stat în China

109

Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China anul acesta, un mare gest de sprijin după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare în care îl acuză pe președintele rus de crime de război săptămâna trecută.

Liderul chinez i-a spus premierului rus Mihail Mishustin, în timpul vizitei sale de stat la Moscova, că i-a cerut lui Putin să vină în China „la o oră convenabilă”.

Vizita liderului rus, despre care Xi a sugerat că va fi organizată în jurul unui forum de investiții pentru Inițiativa Centura și Drumul Chinei, vine în timp ce Moscova și Beijingul au încercat să-și aprofundeze parteneriatul „fără limite” la mai mult de un an după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

China a oferit Rusiei un colac economic crucial pentru a rezista efectului sancțiunilor occidentale, iar planul de pace al lui Xi de a pune capăt conflictului din Ucraina se aliniază în mare măsură obiectivelor Kremlinului.

Sancțiunile Occidentului au cimentat statutul Rusiei de partener junior al Chinei, care a crescut achizițiile de exporturile de energie ale Rusiei și vânzările de echipamente interzise, ​​cum ar fi microcipurile, dar nu a susținut efortul de război al lui Putin.

SUA au spus că planul de pace al Chinei va legitima cuceririle teritoriale ale Rusiei în Ucraina, oferind Moscovei timp să-și reînnoiască forțele armate pentru o nouă ofensivă. „Lumea nu ar trebui să fie păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei – sprijinită de China sau de orice altă țară – de a îngheța războiul în propriile sale condiții”, a declarat luni secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Ucraina este, de asemenea, sceptică cu privire la plan, dar s-a abținut să critice China înaintea unui apel așteptat între Xi și președintele Volodymyr Zelenskyi, după vizita sa de trei zile la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Putin și Xi au discutat despre planul de pace al Chinei în cadrul unor discuții neoficiale unu-la-unu care au durat mai mult de patru ore luni, dar nu a spus dacă Putin a acceptat invitația lui Xi.

Cei doi lideri și-au numit unul pe celălalt „prieten drag” la începutul întâlnirii lor de la Kremlin de luni, apoi au luat masa cu delicatese rusești, inclusiv sturioni și sturioni siberian, servite cu vin dintr-o podgorie care face parte dintr-un complex infam de palat de la Marea Neagră legat. a baga.

La întâlnirea oficială de marți, Putin și Xi vor fi însoțiți de unii dintre cei mai importanți oficiali ai ministerului rus al securității, politicii externe și apărării, precum și șeful băncii centrale a Rusiei, a spus Peskov.

Întâlnirea va fi urmată de o conversație mai amplă care implică mai mulți oficiali ruși, a adăugat Peskov, fără a preciza cine va participa.

Țările occidentale studiază îndeaproape călătoria pentru a găsi semne că China ar putea alege să aprovizioneze armata rusă cu arme sau să anunțe oficial gazoductul Power of Siberia-2, un plan de redirecționare a exporturilor de gaze ale Rusiei din Europa către Asia.

Putin a părăsit fosta Uniune Sovietică o singură dată, pentru o călătorie în Iran, de când a ordonat invadarea Ucrainei în februarie anul trecut.

Opțiunile sale de călătorie sunt restricționate și mai mult de mandatul ICC, în temeiul căruia oricare dintre cele 123 de state membre ale instanței ar fi de așteptat să-l aresteze.

Deși China și Rusia nu sunt semnatare ale statutului de înființare al curții, mandatul pune mai multă presiune internațională asupra lui Putin și este probabil să-l împingă și mai mult în îmbrățișarea Chinei, a declarat Alexander Gabuev, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

„Doar mărește puterea de pârghie a Chinei. Unde poate ajunge Putin este acum o întrebare deschisă, iar China poate spune că este întotdeauna binevenit acolo. Deci îl duce pe Putin mai mult în buzunarul Chinei”, a spus Gabuev.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online