Zelenskyy încearcă să câștige Brazilia și India la summitul G7

22

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să câștige Brazilia și India la summitul G7 din Japonia, unde a cerut liderilor să se unească în spatele propunerii sale de a pune capăt războiului Rusiei.

Zelenskyy a spus că este nevoie de „conducerea globală clară a democrației” pentru a contracara agresiunea Moscovei, într-un discurs adresat liderilor G7, împreună cu prim-ministrul Indiei Narendra Modi și președintele Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva.

„Cu cât lucrăm mai mult împreună, cu atât este mai puțin probabil ca altcineva din lume să urmeze calea nebunească a Rusiei”, a spus Zelenskyy duminică. „Dar este suficient acest lucru? Cred că avem nevoie de o conducere globală clară a democrației. Acesta este principalul lucru pe care îl oferim prin cooperarea noastră.”

Liderul ucrainean a luat decizia surpriză de a participa personal la summitul de la Hiroshima, folosind ocazia pentru a-i confrunta pe Modi și Lula, liderii a două țări în curs de dezvoltare care au lucrat pentru a menține legături strânse cu Moscova. China, care a refuzat să condamne invazia Rusiei, a încercat, de asemenea, să se poziționeze ca un făcător de pace, solicitând o încetare a focului.

Planul în 10 puncte al lui Zelensky de a pune capăt conflictului include o cerere ca Moscova să-și retragă toate trupele și ca integritatea teritorială deplină a Ucrainei să fie restaurată. Planul de pace al Chinei, care a fost prezentat în februarie, nu cere retragerea completă a Rusiei înainte de deschiderea negocierilor de pace.

„Cât timp invadatorii ruși rămân pe pământul nostru, nimeni nu se va așeza la masa de negocieri cu Rusia. Colonizatorul trebuie să iasă. Și lumea are suficientă putere pentru a forța Rusia să restabilească pacea pas cu pas”, a adăugat el.

În timpul întâlnirii de duminică, Zelensky le-a spus lui Lula și lui Modi că războiul din Ucraina a fost un război împotriva Cartei ONU și a dreptului internațional, făcându-i un apel să sprijine Kievul pentru a apăra acele principii pentru toate țările, potrivit persoanelor informate despre conversație.

„Prin invitarea președintelui Zelensky în Japonia, am reușit să dăm dovadă de solidaritate fermă între G7 și Ucraina”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida după găzduirea summitului de la Hiroshima.

La o conferință de presă duminică, premierul britanic Rishi Sunak a spus că orice acord de pace trebuie să fie „în condițiile Ucrainei”.

„Cu alte cuvinte, trebuie și vom arăta că agresiunea teritorială violentă nu aduce roade”, a spus Sunak. „Cei care cer pace, dar care doresc cu adevărat o încetare a focului ar trebui să recunoască că aceasta nu este o pace justă și durabilă”.

Oficialii americani și occidentali au pus la pilor planul chinez. După eliberare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că China „nu are prea multă credibilitate”, deoarece nu a condamnat invazia.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că orice propunere merită examinată, dar a subliniat că războiul „se va încheia mâine” dacă Rusia ar adera la primul punct din planul chinez, care a subliniat necesitatea respectării suveranității națiunilor.

La începutul zilei, Joe Biden a avut o întâlnire bilaterală cu Zelensky, reafirmându-și angajamentul de a ajuta Ucraina la scurt timp după ce administrația sa a dezvăluit un nou pachet de arme de 375 de milioane de dolari pentru țară „pentru a construi capacitatea pe termen lung a Ucrainei de a apăra și de a descuraja agresiunea rusă”. .

Zelenskyy a împărtășit fotografii cu el cu Biden, spunând că cei doi „au discutat despre cooperarea ulterioară pentru a consolida capacitățile de apărare ale statului nostru, precum și punerea în aplicare a formulei ucrainene pentru pace”.

Casa Albă a adăugat că cei doi lideri au discutat și despre planul ca SUA să sprijine eforturile de a antrena piloți ucraineni pentru a pilota avioane de luptă din a patra generație, inclusiv F-16. Întâlnirea a avut loc la două zile după ce SUA, Marea Britanie și Canada au dezvăluit o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a îngreuna țara să obțină materialul de care are nevoie pentru invadarea Ucrainei.

SUA au fost cel mai mare susținător al Ucrainei de când Rusia a invadat țara în 2014. Au intensificat semnificativ ajutorul militar pentru Kiev după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, livrând armament de calitate NATO, inclusiv vehicule blindate, sisteme de artilerie, apărare aeriană. și altele.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online