2008 – anul investitiilor majore in Vrancea

 
Anul 2008 a fost un an al investitiilor majore atât in infrastructura cât si in parcuri logistice. Investitiile facute de autoritati au fost directionate catre reabilitarea de drumuri nationale si judetene, dar si catre Prefectura Veche si catre Catedrala Ortodoxa. Pe de alta parte in Focsani a fost deschis, in 2008, al XVI-a magazin Carrefour din tara. Anul 2008 nu a fost un an bun pentru viticultori, acestia fiind siliti sa-si vânda strugurii sub pretul de productie.
 
Investitii majore, in 2008 Consiliul Judetean Vrancea a alocat fonduri pentru Catedrala si Prefectura Veche. Consiliul Judetean Vrancea a alocat, in 2008, doua milioane de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala “Cuvioasa Parascheva” din municipiul Focsani. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a semnat protocolul de finantare cu parohul Florentin Rauta si cu protopopul Nicolae Cobzaru pe data de 10 noiembrie 2008.
 
“Nu mi-am facut decât datoria, pentru ca banii sunt ai contribuabililor judetului”, a declarat Oprisan, dupa momentul semnarii contractului de finantare. Pe 15 aprilie 2008, presedintele Consiliului Judetean Vrancea a inaugurat lucrarile de consolidare si reabilitare a fostei Prefecturi, o cladire de patrimoniu care a intrat in conservare din 1992. Lucrarile sunt executate de societatea Vega '93 din Galati.
 
Cladirea a fost construita in perioada 1913 – 1919, destinatia initiala fiind aceea de Prefectura a judetului Putna. Din 1945, aici a functionat Consiliul Popular Municipal Focsani, iar in 1978, dupa cutremurul din 1977, au fost efectuate lucrari de consolidare. Dupa cutremurul din 1986, cladirea a fost avariata grav, fiind evacuata. În perioada 1992-2004, au inceput lucrarile de consolidare si restaurare, insa ele au fost sistate din lipsa finantarii. Lucrarile de reabilitare sunt estimate la 9,5 milioane lei, ele urmând sa se deruleze pe parcursul a 13 luni.
 
Ludovic Orban a inaugurat inceperea lucrarilor de reconstructie a DN 2 M.
Pe data de 13 noiembrie, Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban a participat la inceperea lucrarilor de reconstructie a sectiunilor de drum afectate de inundatiile din 2005, respective DN 2 M (Odobesti-Andreiasu) si DN 2 L (Racoasa-Soveja-Lepsa). DN 2 M va fi reabilitat de la kilometru 10+000 la kilometru 42+000, pe acest segment de drum urmând sa se realizeze 12 poduri noi si sa fie reabilitate sase poduri existente. De asemenea, va fi reamenajata si albia râului Milcovul. Investitia, care beneficiaza si de finantate ISPA, se va ridica la 38,7 milioane Euro.
 
Totodata va fi reabilitat si DN 2 L (Racoasa-Soveja-Lepsa), proiectul de reabilitare a acestui drum costând 4,8 milioane Euro. Aici va fi reparat un pod si vor fi construite alte patru poduri noi. Lucrarea a fost câstigata de catre Vega 93, Galati, termenul de executie fiind de un an de zile. În 2008, Carrefour a venit la Focsani Pentru multi vrânceni, inaugurarea Carrefour la Focsani a fost evenimentul anului 2008.
 
La mijlocul lunii septembrie, cel de-al XVI-lea magazin Carrefour din România s-a deschis la Focsani, in cadrul parcului comercial European Retail Park care are o suprafata totala de 8.000 metri patrati. Investitia in hypermarketul Carrefour Focsani a fost de aproximativ 20 de milioane de euro. Investitia de la Focsani reprezinta crearea a 280 noi locuri de munca, doar pentru Carrefour.
 
An prost pentru viticultori Viticultorii vrânceni s-au plâns ca 2008 a fost cel mai prost an viticol din ultimii 20 de ani. Desi productia a fost una buna, ei s-au plâns din cauza preturilor mici pe care le obtin pe struguri, multi dintre acestia vânzând strugurii sub pretul de productie. “În acest moment nu este cerere de struguri pe piata din Vrancea. Vindem la tigani cu 0,5 lei/kilogram, sub pretul de productie care este de aproximativ 0,6 – 0,7 lei/kilogram”, a explicat Toader Manole.
 
Presedintele Federatiei Viticultorilor din Vrancea, Toader Manole a explicat faptul ca doar modificarea Legii Viei si Vinului, in sensul permiterii ca viticultorii sa poata prelucra pâna la sase vagoane de vin, ar mai salva ceva din acest domeniu agricol. “Nu este cerere foarte mare nici de vin, dar macar nu ramân strugurii pe butuc”, a spus Toader Manole.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata