42 de oraşe din România participă la „Ora Pământului”

Un număr de 42 de oraşe din România vor participa, sâmbătă, 19 martie, la evenimentul global ‘Ora Pământului’, când în intervalul ora 20,30 – 21,30 vor fi organizate evenimente dedicate, ce vor culmina cu stingerea simbolică a luminilor de către instituţii publice, companii, centre culturale, organizaţii şi chiar cetăţeni obişnuiţi.

NEAMȚ

Municipiul Piatra Neamţ va participa, şi în acest an, la ‘Ora Pământului’, eveniment dedicat mediului înconjurător prin stingerea luminilor timp de o oră în sute de oraşe din întreaga lume.

Partenerii Primăriei Piatra Neamţ sunt membrii Asociaţiei ‘Sens Civic’ care au lansat un apel tuturor locuitorilor de a se alătura acestui demers.

Întreaga manifestare se va derula, sâmbătă, între orele 20.30 — 21.30, la Turnul lui Ștefan cel Mare şi Sfânt.

„Prin stingerea, pentru un interval de o oră, a luminilor interioare şi exterioare şi deconectarea echipamentelor electronice care nu sunt esenţiale, evenimentul îşi propune să atragă atenţia asupra necesităţii unei conduite responsabile în exploatarea resurselor naturale. Conştientizarea realităţii că aceste resurse nu sunt infinite, atrage după sine acceptarea şi adoptarea unei schimbări profunde în privinţa modului nostru de a relaţiona cu mediul. Respectarea şi protejarea mediului înconjurător trebuie să devină valori asumate de fiecare dintre noi”, a declarat, printr-un comunicat de presă, Mircea Albu, coordonatorul proiectului ‘Ora Pământului’, din cadrul Asociaţiei ‘Sens Civic’.

Participanţii sunt invitaţi să aducă lanterne, lumânări sau obiecte luminoase pentru a întregi atmosfera. Organizatorii au anunţat că au pregătit şi surprize pentru cei care se vor alătura acestei manifestări.

SIBIU

Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului va fi în beznă sâmbătă, între orele 20,30 şi 21,30, în semn de adeziune la iniţiativa World Wide Fund for Nature, ‘Ora Pământului’, a anunţat Primăria oraşului.

La aceeaşi oră se vor stinge luminile şi în clădirile Muzeului Naţional Brukenthal.

În municipiul Mediaş, cetăţenii sunt invitaţi să se plimbe pe biciclete ca să promoveze transportul care nu poluează.

VASLUI

Observatorul Astronomic al Muzeului ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad va organiza o sesiune de observaţii astronomice în stradă, în zona parcului ‘Victor Ion Popa’, pentru a marca ‘Ora Pământului’, sărbătorită anul acesta, pe 19 martie.

„Ora Pământului se organizează pentru a se trage un semnal de alarmă asupra faptului că planeta noastră este în pericol. Ne dorim ca şi generaţiile viitoare să se bucure, ca şi noi, de resurse, de un aer mai curat şi desigur, un cer cu stele. O să avem ocazia să privim Luna prin telescop, planeta Jupiter, dar şi alte obiecte cereşti vizibile în perioada aceasta”, a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară.

Activitatea se va desfăşura între orele 20,00 şi 21,30, cu condiţia ca cerul să fie senin. Primăria Municipiului Bârlad va susţine această manifestare şi va opri timp de o oră iluminatul public din centrul oraşului.

BRAȘOV

‘Ora Pământului’, cea mai mare mişcare de voluntariat pentru protejarea mediului, este marcată, în acest an, la Castelul Bran, în data de 19 martie, prin oprirea iluminatului, în intervalul 20,30 — 21,30, se arată într-un comunicat transmis luni de administraţia castelului.

Ajunsă la o opta ediţie, ‘Ora Pământului’ a angrenat deja peste 7.000 de oraşe, din peste 160 de ţări din întreaga lume.

Organizatorii, World Wide Fund for Nature (WWF), cheamă, potrivit comunicatului citat, cât mai mulţi oameni să se alăture iniţiativei.

„Anul acesta mesajul şi îndemnul nostru pentru comunitatea Earth Hour din România este, în continuare, ‘Dăruieşte naturii din energia ta’. Îi invităm pe români să stingă luminile în case şi să iasă la o tură cu bicicleta, o alergare scurtă sau o simplă plimbare simbolică prin oraş, împreună cu prietenii, familia, vecinii, colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să dăruim propria energie, în aer liber. La nivel de oraşe, provocăm autorităţile şi asociaţiile locale să organizeze, pe parcursul lunii martie, acţiuni de mediu care să culmineze, pe 19 martie, cu o tură de biciclete, pe un traseu prestabilit, unde să se adune toţi cetăţenii preocupaţi de poluare şi de aglomerarea din oraşe este îndemnul organizatorilor„, se arată în comunicatul menţionat.

GORJ

Primăria Municipiului Târgu-Jiu va marca şi anul acesta ‘Ora Pământului’, iar sâmbătă, între orele 20,30 şi 21,30 vor fi stinse toate luminile din Parcul Central şi Parcul Coloana Infinitului, dar şi la sediul primăriei, pentru a responsabiliza populaţia cu privire la problemele climaterice existente în acest moment în lume.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Lavinia Petriţa, sloganul sub care se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului este ‘Dăruieşte naturii energia ta!’.

„Municipiului Târgu Jiu se alătură celor peste 7.000 de oraşe din 160 de ţări, pentru a arăta că protejarea naturii constituie o prioritate. De-a lungul celor şapte ediţii de până acum, peste 40 de oraşe din România au participat în mod activ la Ora Pământului şi sute de mii de români au stins luminile pentru o oră. Cu această ocazie, Liga Studenţilor din cadrul Universităţii ‘Constantin Brâncuşi’ va lansa lampioane în parcul de la Coloana Infinitului, pentru a marca evenimentul”, a menţionat Lavinia Petriţa.

HUNEDOARA

Locuitorii municipiului Deva sunt invitaţi să marcheze ‘Ora Pământului’ printr-o plimbare cu bicicleta prin oraş, la finalul turului toţi participanţii urmând să lanseze lampioane, a informat, vineri, Primăria Deva.

„Vă îndemnăm să fiţi alături de noi în campania ‘Ora Pământului 2016′, să stingeţi lumina timp de oră în locuinţe, să ieşiti împreună cu familia, cu prietenii, cu colegii la o plimbare simbolică prin oraş ori la o alergare nocturnă’, se arată într-un comunicat al Primăriei Deva.

Turul cu bicicleta va începe sâmbătă la ora 18,00 şi va urma un traseu ce include principalele bulevarde din municipiu şi pistele special dedicate.

Apoi, între orele 20,30 şi 21,30 iluminatul ambiental din oraş va fi stins pe centrul vechi şi la sediile Primăriei Deva, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Hunedoara, la muzeul şi la casa de cultură din oraş.

MUREȘ

Singura cetate medievală locuită din Europa, Cetatea Sighişoara, construită în secolul al XII-lea, va fi cuprinsă de întuneric, sâmbătă, între orele 20,30 — 21,30, când vor fi stinse toate luminile, pentru marcarea ‘Orei Pământului’, a declarat viceprimarul municipiului, Ionel Gavrilă.

„Pe 19 martie, între orele 20,30 şi 21,30, iluminatul public în Cetatea Medievală va fi stins, inclusiv iluminatul arhitectural, şi vom recomanda populaţiei să se alăture acestei acţiuni, pentru a dovedi că suntem responsabili faţă de mediul înconjurător. Pentru pregătirea acţiunii ‘Ora Pământului’ au avut loc o serie de activităţi de informare în şcoli, iar angajaţi ai primăriei se vor deplasa la locuinţele cetăţenilor din Cetate pentru a le recomanda să fie solidari cu acest eveniment mondial”, a spus Ionel Gavrilă.

Alături de Cetatea Medievală a Sighişoarei, la acţiunea ‘Ora Pământului’ vor participa şi toate unităţile de jandarmi din judeţul Mureş, prin stingerea luminilor şi oprirea aparaturii electronice în sediile acestora, excepţie făcând doar sistemul comunicaţional şi dispeceratul unităţilor.

ALBA

Iluminatul public în interiorul Cetăţii Alba Carolina va fi oprit sâmbătă seara, pentru marcarea ‘Orei Pământului’, urmând să fie lansate, tot în interiorul fortificaţiei, şi două sute de lampioane, cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la ideea principală a evenimentului.

Astfel, între orele 20,30 şi 21,30, se va opri iluminatul public în interiorul Cetăţii Alba Carolina şi cel arhitectural pentru clădirile aflate în subordinea Primăriei Alba Iulia.

Tinerii liberali din Alba Iulia vor marca şi ei ‘Ora Pământului’, prin lansarea a două sute de lampioane.

Și în municipiul Aiud, la iniţiativa Primăriei, vor fi stinse luminile, atât pe străzile din oraş, cât şi la instituţiile subordonate Consiliului Local. Tot sâmbătă, aici vor fi organizate, de către Asociaţia Aiud Sport, un maraton şi un semimaraton în cadrul unui eveniment ajuns la cea de-a doua ediţie şi care urmăreşte strângerea de fonduri pentru copii bolnavi de cancer şi persoane aflate în scaun cu rotile.

Ambele competiţii se desfăşoară pe drumuri publice, drumuri forestiere sau poteci turistice marcate, care vor fi semnalizate corespunzător de către organizatori. Startul şi sosirea vor fi în centrul municipiului Aiud.

PRAHOVA

Iluminatul public în centrul Ploieştiului va fi oprit sâmbătă, timp de o oră, în intervalul 20,30 — 21,30, municipalitatea dorind astfel să atragă atenţia asupra problemelor grave cauzate de schimbările climatice cu care se confruntă planeta noastră.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Ploieşti, autorităţile doresc, în acelaşi timp, ca cetăţenii să conştientizeze importanţa demersurilor făcute în sprijinul mediului înconjurător.

Astfel, municipalitatea face apel la cetăţeni să susţină ‘Ora Pământului’ în data de 19 martie şi să oprească consumul de energie din locuinţe între orele 20,30 şi 21,30, devenind astfel voluntari în cadrul campaniei ‘Ora Pământului’.

De asemenea, ploieştenii sunt invitaţi sâmbătă să alerge, să se plimbe cu bicicleta sau să facă o plimbare simbolică prin oraş împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii.

În 2013, Ploieştiul a luptat pentru a deveni Capitala ‘Earth Hour’, clasându-se pe locul al treilea în cadrul competiţiei.

HARGHITA

Municipiul Miercurea Ciuc se alătură şi în acest an campaniei ‘Ora Pământului’, iar sâmbătă, timp de o oră, iluminatul public stradal va fi întrerupt.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Miercurea Ciuc, municipalitatea aderă la acţiunea localităţilor din România care se simt responsabile de soarta mediului înconjurător.

„Municipiul aderă în acest fel din nou la acţiunea localităţilor din România, care se simt responsabile faţă de soarta mediului înconjurător şi acţionează, în acest sens, prin renunţarea la iluminatul public timp de o oră. Comparativ cu problemele de mediu care au o amploare mondială, această mică schimbare în conduita noastră de viaţă pare un pas mărunt, dar adăugându-se la celelalte acţiuni mondiale şi locale pentru contracararea fenomenului de seră, reprezintă contribuţia noastră sinceră la rezolvările problemelor cu bătaie lungă”, se precizează într-un comunicat remis de Biroul de Presă al Primăriei.

Locuitorii oraşului sunt îndemnaţi să stingă lumina, să deconecteze aparatura electrică şi în propriile locuinţe, iar prin acest gest să participe la campania de salvare a mediului înconjurător.

În ultimii ani, a devenit o tradiţie ca municipiul Miercurea Ciuc să se alăture campaniei ‘Ora Pământului’ şi să stingă lumina timp de o oră, în ultima sâmbătă a lunii martie.

Campania Ora Pământului este considerată cel mai mare eveniment de mediu şi doreşte să atragă atenţia asupra efectelor încălzirii globale şi schimbărilor climatice.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

Bicicleta este laitmotivul manifestărilor organizate sâmbătă, cu ocazia Orei Pământului, în municipiul Bistriţa, aceasta fiind prezentă atât în programul propus de către primărie, cât şi pe afişul evenimentului.

Pentru al cincilea an consecutiv, bistriţenii sunt chemaţi sâmbătă seara, între orele 20,30 — 21,30, să participe la o serie de acţiuni cu caracter ecologist, pe durata celor 60 minute, atât iluminatul public, cât şi cel al unor instituţii publice va fi stins. Locuitorii oraşului sunt încurajaţi, astfel, ca la rândul lor să stingă lumina, pentru a contribui la salvarea resurselor planetei.

Începând cu ora 20,30, în centrul istoric al oraşului, cercetaşii bistriţeni vor amplasa lampioane în zona pietonală, iar elevii claselor primare care frecventează programul de educaţie ecologică „Școala verde” vor pedala trei eco-biciclete, ce vor genera energia electrică necesară pentru led-urile obstacolelor de trial-bike.

Pe durata orei cât iluminatul stradal nu va funcţiona, va fi organizat şi un tur ciclist — „Pedalăm pentru Pământ”. Participanţii vor porni din Piaţa Centrală şi vor parcurge mai multe zone din oraş, inclusiv două dintre cele mai circulate bulevarde.

Cei care vor rămâne în zona centrală vor avea parte, de la ora 21,00, de un spectacol de acrobaţii pe bicicletă şi lumini, susţinut de Levente Ianoşi, considerat unul dintre cei mai buni bikeri din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: ec.europa.eu

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata