A doua plângere penală împotriva lui Traian Băsescu, semnată de 173 de parlamentari

O nouă plângere penală împotriva președintelui Traian Băsescu a fost transmisă Parchetului General, în care 173 de parlamentari îl acuză pe șeful statului de săvârșirea infracțiunii de șantaj, în legătură cu afirmațiile sale la adresa senatorului PSD Gabriela Firea.

Printre semnatarii denunțului se află Victor Ponta, Daniel Constantin, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Eugen Nicolicea, Nicolae Bănicioiu, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Radu Stroe, Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean și Sorin Roșca Stănescu.

În denunțul adresat procurorului general al României se arată: „Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei 13.04.2014, în cadrul emisiunii ‘Jocuri de putere’, realizată de Rareș Bogdan, referindu-se la activitatea parlamentară a d-nei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei Parlamentare de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași, a afirmat: ‘mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moșia soțului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă… Nu-i atentă… Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”.

Semnatarii plângerii susțin că afirmația făcută de Traian Băsescu în referire directă la activitatea de primar a soțului Gabrielei Firea „constituie un mijloc de constrângere a acesteia în scopul determinării neîndeplinirii atribuțiilor parlamentare care îi revin, ce sunt de natură să lezeze interesele personale ale numitului Băsescu Traian și ale familiei acestuia”.

Comisia parlamentară a fost înființată prin Hotărârea Parlamentului nr. 74/10.12.2013, membrii acestei comisii având ca obiect, în conformitate cu regulamentul ei, analiza legalității transmisiilor succesive ale drepturilor de proprietate în zona comunei Nana.

„Ne aflăm în prezența săvârșirii infracțiunii de șantaj, consumată prin aceea că amenințarea proferată public ca mijloc de insuflare a unei temeri și realizare a unei constrângeri morale servește la determinarea împiedicării acțiunilor d-nei senator în folosul autorului exprimărilor în sensul art. 207 C.pen ce definește elementele constitutive ale infracțiunii de șantaj. Denunțul nostru este motivat și de împrejurarea că prin admiterea unor asemenea practici se aduce atingere directă libertății de exprimare și acțiune a parlamentarilor, astfel cum este garantată de imunitățile constituționale. Menționăm că noi, parlamentarii semnatari ai prezentului denunț, considerăm că numitul Băsescu Traian, care ocupă funcția de președinte al României, se bucură numai de imunitatea prev. art. 84 alin 2 din Constituția României, care nu îl ocrotește în ceea ce privește viața și afacerile sale private conform principiului egalității în fața legii prev. de art. 16 alin 1 din Constituție, el neputându-se situa mai presus de lege conform alin. 2 al aceluiași text de lege. Pentru aceste considerente solicităm cercetarea și trimiterea în judecată a numitului Băsescu Traian”, se mai arată în plângere.

Victor Ponta a declarat marți că a fost primul care a semnat plângerea penală a Gabrielei Firea împotriva lui Traian Băsescu, susținând că un președinte nu are voie să șantajeze și să amenințe un membru al Parlamentului doar pentru că acesta face parte dintr-o comisie care anchetează o anumită situație.

„Semnarea acestei plângeri nu este un gest al Partidului Social Democrat sau al coaliției de guvernare. Dacă parlamentarul amenințat și șantajat de președinte făcea parte din orice grup parlamentar, de la PP-DD, de la PNL, de la PDL, aș fi semnat cu aceeași convingere. În primul rând, un președinte al țării nu are voie să șantajeze și să amenințe un membru al Parlamentului doar pentru că acesta face parte din comisia care anchetează o anumită situație. E un gest intolerabil și niciun președinte, niciun prim-ministru, niciun om care ocupă funcții importante în stat nu are voie să șantajeze, să amenințe un membru al Parlamentului. Al doilea mesaj este că, practic, prin ceea ce a făcut duminică președintele Băsescu a aruncat în aer și a dat o impresie foarte clară că el este cel care controlează justiția”, a spus Ponta.

Aceasta este a doua acțiunea împotriva lui Traian Băsescu, după ce miercuri senatorul Gabriela Firea a depus la Parchetul General o plângere penală, în care îl acuză pe șeful statului de amenințare și șantaj în legătură cu aceleași declarații.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata