A murit Ion Iliescu sau n-a murit?

Un site îl ucide pe Ion Iliescu, aflat, încă, în viaţă
Panică în rândul colegilor de partid şi controverse în rândul cetăţenilor
Răspândirea de zvonuri false şi implicaţiile sale juridice

Cristina MOROŞANU

Nu, Ion Iliescu n-a murit. Site-ul www.pdsrnews.wordpress.com este sursa care a emis vestea morţii fostului preşedinte, „ştire“ care s-a răspândit deja în mediul online.

 Ziua falsului deces ar fi fost sâmbătă... şi atât, iar articolul cu pricina a (re)apărut (abia) marţi, 8 decembrie 2015, ceea ce din start ridică un mare semn de întrebare asupra veridicităţii informaţiei, având în vedere că un personaj politic atât de important, clar, nu ar fi putut deceda cu atâta discreţie faţă de presă. Mai mult decât atât, data postării acestui articol pe blogul mincinos este 7 decembrie 2013, iar pe 8 decembrie anul curent a fost redistribuit pe reţele sociale.

Scopul? Mai puţin contează. Mijloacele, însă, sunt incalificabile din punct de vedere uman, condamnabile social şi chiar juridic.

Cert este că această glumă de prost gust a fost luată în serios atât de apropiaţii săi din partid, cât şi de internauţii care au întâlnit vestea pe reţelele sociale, aspect confirmat de ultimele căutări pe net: dacă scriem „Ion Iliescu“ în Google, prima sugestie de căutare care apare este „Ion Iliescu a murit“.

Se pare că glumele macabre legate de presupusa moarte a fostului şef de stat au început cu câţiva ani în urmă, pe Twitter, şi, ca o replică, a fost creat un site de unică folosinţă, www.amuritiliescu.ro, care infirmă „ştirea“ scurt şi la obiect: NU ÎNCĂ“, mesaj afişat în prima şi unica pagină alături de imaginea fostului preşedinte.

Autorii blogului anonim care anunţă decesul au inventat inclusiv declaraţiile lui Victor Ponta şi ale lui Adrian Năstase cu privire la acest subiect, ataşând un filmuleţ cu fotografii ale preşedintelui de onoare al PSD, chipurile, „in memoriam“.

Iată şi falsa ştire

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a încetat din viaţă sâmbătă seara, în urma unui accident cardiovascular suferit la spitalul Universitar din capitală, informează surse din cadrul PSD-ului. Acestuia i s-a făcut rău în cursul după amiezii şi a fost dus de urgenţă la spital pentru efectuarea unor investigaţii. În timpul unor recoltări de sânge, starea preşedintelui s-a înrăutăţit şi a suferit un accident cardiovascular. Medicii l-au băgat imediat în sala de operaţii, dar n-au mai putut să facă nimic pentru a-i salva viaţa.

Reacţiile politicienilor n-au întârziat să apară, premierul Ponta declarând că «pentru toată lumea, Ion Iliescu a întruchipat voinţa, determinarea şi curajul de a lupta şi de a reuşi pentru demnitate umană, dreptate, egalitate şi libertate. Ion Iliescu rămâne în sufletul şi memoria românilor ca cel care a schimbat istoria ţării şi a influenţat generaţii, un exemplu de sacrificiu şi dăruire pentru noi toţi». Adrian Năstase şi-a exprimat condoleanţele şi a spus că este o veste tragică atât pentru PSD, cât şi pentru România.

Deşi un politician controversat, Ion Iliescu a fost considerat de mulţi români un erou al luptei anti-ceauşiste şi a fost primul preşedinte al României după căderea comunismului. El urma să împlinească 84 de ani la începutul lunii martie“.

Aşadar, Ion Iliescu trăieşte, este bine-mersi, în timp ce oamenii care îl cunosc sunt alarmaţi, începând cu colegii săi de partid care îşi dau telefoane pentru a verifica zvonul şi continuând cu cetăţenii care deja i-au făcut fel-şi-fel de „dedicaţii“ şi necrologuri pe site-ul dezinformator şi nu numai.

Ce pedeapsă prevede Codul Penal pentru răspândirea de informaţii false?

Din păcate, nici una. Un alt exemplu de lacună socio-juridică a Noului Cod penal al României.

Într-adevăr, conform art. 404, pentru „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora“ este pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani, însă doar dacă este pusă în pericol securitatea naţională.

În concluzie, legea română e prea permisivă sau inexistentă acolo unde e necesară, şi viceversa, prea aspră unde nu este cazul.

Dragi „zvonişti“, nu veţi fi pedepsiţi, încă, aşa că spor la inventat şi difuzat ştiri false!
Stimaţi cetăţeni, verificaţi tot ceea ce auziţi sau citiţi în presă şi pe internet!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata