Accizele la carburanţi, următoarele pe lista majorărilor

 
Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar putea majora totusi accizele la carburanti in 2009, desi ministrul Gheorghe Pogea anuntase initial ca acestea vor ramâne nemodificate in anul in curs.
 
„În ajustarea care trebuie  facuta, daca din analiza  va  rezulta  ca este nevoie  de  venituri suplimentare, acestea s-ar putea sa vina si din aceasta zona”, a declarat miercuri (18 martie 2009) ministrul Finantelor Publice, care a participat la un seminar financiar.
MFP a anuntat initial ca in 2009 vor fi majorate numai accizele la tigari si bauturi alcoolice, de la 1 aprilie.
 
Majorarea accizelor la tigari si la bauturi fermentate, altele decât bere si vin, de la 1 aprilie, va creste veniturile bugetare cu aproximativ 590 milioane de  lei (0,10% din PIB) in acest an, potrivit notei de fundamentare a ordonantei de modificare a Codului fiscal, publicata de Ministerul Finantelor.
 
Nivelul accizelor pentru bauturile fermentate spumoase creste la  45 euro/hectolitru, de  la 34,05 euro/hl, iar pentru produsele  intermediare accizele se majoreaza la  65 euro/hl de  la  51,08 euro/hl.
 
Majorarea accizelor la tigari a fost devansata pentru 1 aprilie si 1 septembrie 2009, fata de 1 ianuarie 2010. În acest fel, accizele la mia de tigarete vor creste la 64 de euro, de la 1 septembrie. De la 1 aprilie, accizele se majoreaza la 57 euro/mia de tigarete. Accizele pentru tutunuri de fumat se majoreaza la 81 euro/kg.
 
„Cresterea preturilor ca urmare a majorarii accizelor la bauturile alcoolice si produsele din tutun poate conduce, in perioada imediat urmatoare de aplicare a noilor reglementari, la o scadere a volumului vânzarilor de astfel de produse cu influente asupra productiei”, se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata