Acordul care va fi încheiat de România cu instituţiile internaţionale este unul de prevenţie

 
Acordul institutional care va fi incheiat intre România, pe de o parte, si Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, pe de alta parte, este unul de preventie, un fel de tampon pentru vremuri mai rele, a declarat marti (10 martie 2009) seara, reprezentantul României la FMI, Mihai Tanasescu, intr-o emisiune televizata.
 
„În conditiile in care la nivel european se consemneaza o descrestere economica de minus 2% si România va fi afectata. Discutiile cu FMI sunt foarte bune in conditiile decelerarii economiei globale. FMI inseamna disciplina, predictibilitare, punere in ordine a lucrurilor”, a precizat Tanasescu.
 
Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor, a mai mentionat ca cele trei principii de baza ale unui astfel de acord sunt crearea unor politici publice de perspectiva care sa genereze incredere, accelerarea reformelor structurale si ajustarea pe termen lung. Acesta a aratat ca acordul ar trebui incheiat pe 24 de luni.
 
„Din pacate, România are nevoie de bani. Dificultatea cea mai mare este la sectorul privat, care reprezinta motorul segmentului public”, considera reprezentantul României la Fondul Monetar International. Tanasescu a explicat ca banii proveniti din acordul cu institutiile financiare internationale vor avea ca principala destinatie acoperirea deficitului balantei de plati.
 
Acesta a mentionat ca imprumutul va fi acordat la cea mai mica dobânda, de 3 – 3,5%, care se calculeaza la sumele care se vor trage, daca se vor trage. „Împrumutul extern nu inseamna ca iau bani si pun bani ci ca am o linie de creditare pe care o pot folosi, la nevoie”, a mai spus Mihai Tanasescu.
 
El a subliniat ca un astfel de program va conduce România intr-o directie corecta in urmatorii doi ani. „Este un program de disciplinare iar un conses la nivel politic este mai mult decât necesar”, a mai aratat reprezentatul României la FMI. Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a României au demarat discutii preliminare cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai institutiilor financiare internationale cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic si a necesarului potential de finantare externa a României, se precizeaza intr-un comunicat al MFP.
 
În urma discutiilor preliminare, autoritatile române au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizie comunicata Comisiei Europene. Financial Times relata luni ca România ar putea primi de la Fondul Monetar International un imprumut in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro (25,3 miliarde de dolari), iar negocierile dintre autoritatile de la Bucuresti si FMI vor fi reluate miercuri. O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, va efectua o vizita la Bucuresti, in perioada 11- 25 martie, ca o continuare a dialogului economic cu autoritatile române.
 
Misiunea FMI, care va incepe vizita la Bucuresti pe data de 11 martie, va continua sa evalueze situatia macroeconomica si va purta discutii cu privire la un posibil program al Fondului Monetar International pentru România. Programul va fi o parte a unui pachet financiar multilateral pro-activ si de siguranta, ce va fi sprijinit de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, printre alte institutii financiare internationale. Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la postul public de televiziune, ca România nu se poate gândi la acorduri gen stand-by cu Fondul Monetar International, ci ca, probabil, va fi vorba despre o asistenta din partea acestei institutii.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata