Acordul cu FMI ar putea duce cursul la 5 lei pentru un euro

 
Un eventual acord incheiat de România cu Fondul Monetar International ar putea duce cursul la 5 lei pentru un euro, apreciaza, intr-o analiza preluata de MarketWatch, Neil Shering economist la Capital Economics.
 
Leul este supra-apreciat, iar un pachet de sustinere nu va modifica situatia actuala, potrivit analizei. „Moneda nationala a ramas suspect de stabila pe parcursul turbulentelor din ultima perioada, sugerând cel mai probabil ca Banca Nationala a României a intervenit pentru a linisti fluctuatiile cursului de schimb”, subliniaza analistul de la Capital Economics.
 
Toate aceste interventii ar putea fi interzise aproape in totalitate, in cazul unui acord cu FMI, caz in care leul s-ar putea deprecia cu 15%, iar cursul valutar ar putea sa urce la peste 5 lei pentru un euro, arata analistii. Miercuri (11 martie 2009) cotatiile BNR aratau un nivel de 4,2921 lei pentru un euro.
 
„Chiar daca pachetul de ajutor acordat de Fondul Monetar International (FMI) va calma temerile referitoare la o prabusire imediata si ar putea conduce la o revenire pe termen mediu a pietelor din România, nu va elimina necesitatea unei deprecieri fundamentale a leului”, a apreciat Neil Shearing.
 
„Mai mult, nu va impiedica intrarea României intr-o recesiune adânca in acest an”, apreciaza analistul. În opinia analistului de la Capital Economics, este o greseala sa se considere ca un pachet de sprijin acordat de FMI va permite României sa revina la recentul model de dezvoltare.
 
„Cresterea rapida a fost alimentata de o explozie nesustenabila a creditului, finantata prin imprumuturile externe. Aceasta este problema problemelor cu care se confrunta in prezent România”, sustine Neil Shearing.
 
Potrivit acestuia, desi este posibil ca, pe termen mediu, România sa revina la o crestere de 4%, in acest an Produsul Intern Brut al României ar putea sa se contracte cu 5% si cu un procent in 2010. De asemenea, leul este supra-apreciat si este posibil sa se deprecieze cu inca 15%, pâna la sub 5 lei pentru 1 euro.
 
Potrivit datelor furnizate de Brown Brothers Harriman & Co., leul românesc s-a depreciat cu 33% in raport cu dolarul american, in perioada care a trecut din luna iulie 2008 si pâna in prezent. În comparatie, zlotul polonez s-a depreciat cu 44%, hryvna ucraineana s-a depreciat cu 41%, forintul ungar s-a depreciat cu 39% iar coroana ceha s-a depreciat cu 31%.
 
 
Citește și
1 Comentariu
  1. si eu.. spune

    De ce se face imprumutul atunci? Cum sa se interzica B.N.R -ului sa intervina pe piata? Speculatorilor li se va interzice?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata