Actul normativ privind cumulul pensie-salariu, aprobat de Guvern

 
Guvernul a aprobat, in sedinta, actul normativ care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat numai pentru persoanele ale caror pensii depasesc plafonul unui salariu mediu brut pe economie.
 
Potrivit proiectului de lege, pot cumula pensia cu salariul de la stat doar pensionarii a caror pensie nu depaseste un salariu mediu pe economie, adica 1693 de lei.
 
„Am adoptat in prima lectura proiectul de lege care vizeaza interzicerea cumulului intre pensie si salariu la stat. În viziunea Guvernului, acest proiect de lege interzice ca la stat o persoana sa cumuleze si pensie si salariu, dar se va aplica persoanelor care au o pensie peste salariul mediu pe economie. Toti pensionarii care au o pensie de pâna la valoarea salariului mediu pe economie, adica 1.600 de lei vor putea in continuare sa le cumuleze”, a explicat Boc, in cadrul unui briefing de presa.
 
Acesta a precizat ca proiectul de act normativ urmeaza sa mearga, in vederea obtinerii avizelor, la Consiliul Economic si Social, dar si la Consiliul Superior al Magistraturii.
 
„Saptamâna viitoare trebuie sa aiba aceste avize pe care legea le solicita in vederea inaintarii in dezbatere in procedura de urgenta la Parlament”, a spus premierul. Primul ministru a aratat ca prin noul proiect de lege, in cazul in care acesta va fi aprobat de Legislativ, se va face o economie de zeci de milioane de euro, peste 20.000 de persoane fiind in situatia de a alege intre pensie si salariul de la stat.
 
„Nu stim exact câti dintre ei vor opta intre pensie sau salariu. Din analizele preliminare, exista 20.000 de persoane care cumuleaza pensia cu salariul. Vom vedea exact care este situatia dupa ce proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, dar noi ne asteptam la câteva zeci de milioane de euro, bani care vor fi utilizati de Guvern pentru a putea avea acel fond de solidaritate, prin care sa putem asigura o crestere salariala pentru cei care au salarii mici si foarte mici in România”, a conchis Boc.
 
 
Citește și
7 Comentarii
 1. stelica spune

  pe cand nationalizarea si inchiderea granitelor ?

 2. Cati spune

  Cumulul pensiei cu salariu este o lege discriminatorie. Conform caror calcule s-a ajuns la suma de 1600 leipentru pensionari si 8000 lei pentru salariati? Adica pensionarii pot sa moara si salariatii sa traiasca?
  De ce nu se face un cumul de 8000lei pentru toti?
  Pentru ca domnul Boc realizeaza ca veniturile acelea pe care le vehiculeaza dansul pe toate canalele media nu depaseesc acea suma de 8000lei, chiar si cu legile speciale invocate.
  Plus ca aceeasi persoana nu ia in calcul fapttul ca unii au fost disponibilizati fortat nu pentru ca au vrut si ca este dreptul lor pentru care au contribuit 25-30 ani la o pensie indiferent de valoarea ei.
  Concluzie: Eeste o mare pacaleala aceasta lege…ca si guvernul de altfel.

 3. Om normal spune

  Era si timpul sa se faca curatenie . Sunt atatia tineri care nu mai au loc de acesti duplicitari. Daca acesti asa-zisi oameni de neanlocuit (pensionari de lux)vor bani mai multi sa mearga in economia reala ,la privati, sa vada cum se castiga un salariu.

 4. IONEL MOCA spune

  ATENTIE!!!!!
  1.DACA UN SPITAL SE DESFIINTEAZA, MEDICUL CE-A FOST ANGAJAT IN ACEL SPITAL POATE SA LUCREZE, TOT CA MEDIC, INTR-O ALTA INSTITUTIE SANITARA SAU INDEPENDENT.
  2.DACA O SCOALA, O FACULTATE, SE DESFIINTEAZA, PROFESORUL CE-A LUCRAT IN SCOALA RESPECTIVA POATE LUCRA, TOT CA PROFESOR, INTR-O ALTA INSTITUTIE DE INVATAMANT.
  3.DACA TOATE MINELE S-AR INCHIDE, MINERUL TOT VA MAI PUTEA LUCRA, TOT IN SPECIALITATEA LUI, LA METROU, LA SC.TUNELE S.A. SAU LA ORICE COMPANIE DE CAI FERATE SAU DE DRUMURI, PENTRU TRAVERSAREA MUNTILOR.

  NOI, INSA, MILITARII CARE AM TRECUT IN REZERVA LA O VARSTA MAI MICA DECAT CEA PREVAZUTA PRIN LEGEA CIVILA CA LIMITA PENTRU PENSIONARE, “CA URMARE A PROGRAMULUI DE RESTRUCTURARE A ARMATEI “ IN BAZA ORDONANŢEI nr. 7/1998, POTRIVIT PREVEDERILOR CONSTITUTIEI ROMANIEI, ART.118 ALIN.(4), NU MAI PUTEM LUCRA, IN CALITATEA NOASTRA DE “MILITARI”, NICI IN ROMANIA NICI IN ALTE TARI (DEOARECE SUNTEM, NU CIVILI CI CADRE MILITARE IN REZERVA, CU GRAD MILITAR VALABIL SI ORDIN DE PREZENTARE LA UNITATEA SPECIFICATA, ATUNCI CAND TARA O CERE PRIN UNA DIN FORMELE CONSTITUTIONALE).
  IN SCHIMBUL ACESTEI INTERDICTII, PRIN ORDONANŢA nr. 7/1998 ART.24 SI PRIN LEGEA 164/2001 ART.26 NI S-A RECUNOSCUT DREPTUL CONSTITUTIONAL DE A MUNCI, INCLUSIV IN DOMENIUL PUBLIC PRECUM SI DREPTUL DE A CUMULA PENSIA CU SALARIUL.
  ORDONANŢĂ nr. 7/1998
  privind unele masuri de protecţie sociala a personalului militar şi civil,
  care se vor aplica în perioada restructurarii marilor unitaţi, unitaţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apararii Naţionale
  publicat în M.Of. nr. 034 din data: 01/27/98

  CAPITOLUL I
  Dispoziţii generale

  Art. 1. — Personalul militar şi salariaţii civili, din cadrul unitaţilor militare, care se disponibilizeaza ca urmare a programului de restructurare a armatei, beneficiaza de masurile de protecţie sociala prevazute în prezenta ordonanţa.
  Art. 2. — Programul de restructurare a armatei vizeaza masuri ce se refera la:
  a) desfiinţarea de comandamente, mari unitaţi, unitaţi, subunitaţi şi formaţiuni din compunerea armatei în timp de pace;
  b) transformarea sau redimensionarea structurilor militare, avînd drept urmare diminuarea numarului de funcţii prevazute în statele de organizare în timp de pace;
  c) redislocarea structurilor militare în alte localitaţi, la o distanţa mai mare de 50 km.

  CAPITOLUL II
  Ajutoare şi plaţi compensatorii acordate personalului militar şi salariaţilor civili disponibilizaţi ca urmare a restructurarii armatei

  A. Pentru cadrele militare (ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri)
  Art. 6. — (1) În perioada de restructurare a armatei, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot cere trecerea în rezerva, cu drept de pensie, înainte de împlinirea vîrstei prevazute de lege, astfel:
  a) cu drept la pensie militara de serviciu cu vechime integrala, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 30 de ani barbaţii şi 25 de ani femeile;
  b) cu drept la pensie militara de serviciu cu vechime incompleta, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 20 de ani, din care cel puţin 10 ani în serviciul militar;
  (2) Ministerul Apararii Naţionale poate dispune trecerea în rezerva a cadrelor militare care nu solicita pensionarea anticipata, personalul respectiv beneficiind, la cerere, de drepturile prevazute la alin. (1).
  Art. 7. — Cadrele militare trecute în rezerva cu drept de pensie în condiţiile art. 6 beneficiaza, pentru activitatea depusa în armata, de ajutorul stabilit prin reglementarile legale în vigoare cu privire la salarizarea personalului armatei. În plus, pentru fiecare an rezultat ca diferenţa între vîrsta de 55 de ani şi vîrsta pe care o au la data trecerii în rezerva se acorda o plata compensatorie neimpozabila, egala cu doua solde lunare brute din ultima luna de activitate.

  CAPITOLUL III
  Masuri active de protecţie a personalului militar
  şi a salariaţilor civili disponibilizaţi prin restructurarea armatei
  Art. 15. — (1) În sensul prezentei ordonanţe, prin masuri active de protecţie se înţelege acele masuri care au ca scop combaterea şomajului şi sprijinirea persoanelor aflate în cautarea unui loc de munca pentru a dobîndi statutul de persoana ocupata.
  CAPITOLUL IV
  Dispoziţii finale
  Art. 18. — Drepturile ce se cuvin personalului disponibilizat în condiţiile prezentei ordonanţe se nasc la data trecerii în rezerva, respectiv a desfacerii contractului.
  Art. 24. — Personalul militar şi civil, pensionat în condiţiile prezentei ordonanţe, poate cumula pensia cu salariul obţinut, în cazul în care îşi continua activitatea ca angajat, sau cu veniturile suplimentare realizate prin activitaţi cu scop lucrativ.

  LEGE NR. 164/ 7 APRILIE 2001
  privind pensiile militare de stat
  Republicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 748 din 14 octombrie 2002

  Art. 7. – (1) Drepturile de pensii sunt imprescriptibile şi nu pot fi cedate total sau parţial.

  Art. 26. – (1) Persoanele care beneficiaza de pensie militara de serviciu pot fi încadrate în munca, pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, dupa caz, inclusiv în sectorul public, beneficiind de drepturile salariale corespunzatoare funcţiei în care sunt încadrate, inclusiv de sporul de vechime corespunzator vechimii în munca, dobîndite pîna la data pensionarii.
  (2) Persoanele prevazute la alin. (1) pot cumula pensia cu veniturile realizate, indiferent de nivelul veniturilor respective.

  Constitutia Romaniei din 2003
  Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 767 din 31/10/2003

  Capitolul I – Dispozitii comune
  Articolul 15 – Universalitatea
  (1) Cetatenii beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea.
  (2) Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.
  Articolul 16 – Egalitatea in drepturi
  (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
  (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

  Capitolul II – Drepturile si libertatile fundamentale
  Articolul 41 – Munca si protectia sociala a muncii
  (1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a
  ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.
  (2) Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala.

  Articolul 47 – Nivelul de trai
  (1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.
  (2) Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii.

  Articolul 53 – Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
  (1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  (2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

  Articolul 73 – Categorii de legi
  (1) Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare.
  (3) Prin lege organica se reglementeaza:
  j) statutul functionarilor publici;
  p) regimul general privind raporturile de munca, sindicatele, patronatele si protectia sociala;
  t) celelalte domenii pentru care in Constitutie se prevede adoptarea de legi organice.

  Capitolul V – Administratia publica
  Sectiunea 1 – Administratia publica centrala de specialitate
  Articolul 118 – Fortele armate
  (3) Structura sistemului national de aparare, pregatirea populatiei, a economiei si a teritoriului pentru aparare, precum si statutul cadrelor militare, se stabilesc prin lege organica.

  (4) Organizarea de activitati militare sau paramilitare in afara unei autoritati statale este interzisa.

  Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003, CODUL MUNCII,
  publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003

  CAPITOLUL II
  Principii fundamentale
  Art. 3. – (1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
  (2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
  (3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
  Art. 5. – (1) in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
  (2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
  (3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
  (4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.

 5. marinescu iulian spune

  Este o lege foarte buna felicitari domnului prim ministru , trebuia aprobata de prima data dar au sarit toti ofuscati,toti militieni si toti babalacii si cei care aveau interese. Cum e posibil ca dupa ce ai iesit la pensie la 46 de ani spre ex.cu pensii grase sa vi din nou la stat si sa ocupi un post al unui absolvent de facultate spre ex. afara cu militienii din administrtie limita de salariu trebuia sa fie 1400 sa se duca la privati fratilor nu mai punem la socoteala ca acesti fosti tovarasi erau si sunt in primarii adusi pe criterii politice. Sarut mana domnule Boc.

 6. serban ioan spune

  Cei 20.000 care cumuleaza pensia cu salariul de la stat au toti peste 1600 lei sau posturile lor vor ramane neocupate ca sa iasa o economie de milioane de euro ,acest lucru este praf in ochi aruncat de dl. boc pentru ca oamenii sa nu mai fie preocupati de ce se intampla in tara .De ce fondul de solidaritate si un alt impozit nu este cerut si celor din top 300 sau tuturor care au o avere peste 10.000de euro ? Pentru adoptarea acestei legi trebuiesc modificate toate legile care sunt in vigoare .O dovada de solidaritate era data de guvern daca nu infiinta ministerul turismului si ministerul sportului care ca agentii ar fi facut acelasi lucru dar cu cheltuieli mai mici dar ,,chelului ce ii lipseste ,tichie de margaritar „Cineva din PDL era preocupat de voturile pensionarilor militari ,sper ca nici unul sa nu ajunga la PDL sau Basescu ca sa vada ca nu trebuie sa iti bati joc de oamenii care si-au pus viata in slujba tarii si ca sa ajunga la gradul de MAIOR trebuie sa moara in Afganistan si sa-si lase copii orfani care vor fi tratati cu sictir de dl. boc care are o frustare de cand a fost militar in trupele de securitate .

 7. serban ioan spune

  Eu am o pensie de 1900 lei, dupa parerea d-lui. boc este o pensie ,,nesimtita „si un ,,salar „de 900lei de la stat fiindca studiile mele sunt de administratie ,am trei copii care este traiul ala bun la costurile de astazi.Daca nu eram trecut in rezerva pentru interesul statului acum aveam un venit egal cu acesta si ma impacam cu gandul ca nu am voie sa practic alt job pentru ca statutul imi interzicea dar acum cand legea imi permite ca si d-lui. boc sa practic mai multe joburi chiar la stat, daca ocup postul conform legii ca si dansul care ia bani: de la stat ;de la facultatile unde preda; de la firmele unde este actionar s.a.m.d.si nu doneaza la fondul de solidaritate ci duce tot banul acasa la familie.De ce trebuie luat etalon dl. Basescu ca salariu si nu il luam ca exemplu la venituri .Daca ne uitam conturile sunt frumoase are totul de la stat copilele isi cumpara case si masini cu sume care copiii mei le vor avea daca castiga astazi la loto sau ii infiaza dl. Presedinte Basescu .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata