Alertă în Paris: 132 de morţi şi 352 de răniţi după multiple atacuri teroriste

6

Bilanțul tragic al atentatelor produse vineri seară, 13 noiembrie, la Paris a crescut la 132 de persoane decedate si 352 de răniţi, dintre care 99 sunt în stare gravă.

Tot duminică, secretarul de stat pentru sporturi, Thierry Braillard, a declarat că cei trei atentatori sinucigași care și-au detonat vestele cu explozibili în jurul Stade de France vineri seară, în timpul meciului de fotbal Franța-Germania, ‘au vrut să pătrundă în incinta arenei, însă nu au putut’.

În declarația sa pentru France 2, oficialul nu a precizat câți kamikaze au încercat să intre pe stadion, nici când au fost respinși.

Premierul francez Manuel Valls s-a alăturat vineri seară președintelui François Hollande care se afla la sediul Ministerul de Interne pentru o „analiză a situației” după împușcăturile din centrul Parisului și exploziile din zona Stade de France, în nordul capitalei.

Potrivit mass-media franceze, stadionul unde a avut loc meciul de fotbal dintre echipele Franței și Germaniei a fost înconjurat de trupe ale forțelor de ordine, iar spectatorii s-au refugiat pe gazon.

Spectatorii care au asistat vineri seară la partida amicală de fotbal dintre Franța și Germania pe Stade de France au fost invitați de către crainic, dar și cu ajutorul mesajelor înscrise pe ecranele gigant să părăsească incinta prin trei porți — nord, sud și vest, transmite AFP.

Surse din serviciile de securitate occidentale suspectează că în spatele atacurilor s-ar afla un grup de militanți islamiști, notează Reuters.

Autorii unuia dintre atacurile armate comise  în centrul Parisului strigau „Allahu Akbar” (Allah este cel mai mare — n.red.) în timp ce trăgeau cu armele automate, potrivit unui martor care a fost intervievat de postul France Info, transmite sâmbătă EFE.

Martorul, care a povestit ceea ce a văzut printre hohote de plâns, a declarat că se afla împreună cu mama sa în sala de spectacole Bataclan, din arondismentul XI, când mai mulți indivizi au intrat în forță și au început să tragă. Martorul a povestit că i-a auzit de mai multe ori pe autorii atacului strigând „Allahu Akbar” și că, după o rafală de împușcături, când se părea că presupușii teroriști au plecat, a reușit să fugă și el împreună cu mama sa.

Autorii unuia dintre atentatele teroriste au invocat intervenția franceză în Siria pentru a-și justifica atacul, a relatat un martor de la fața locului pentru AFP.

„I-am auzit foarte clar spunându-le ostaticilor: „Este vina lui Hollande, este vina președintelui vostru, nu trebuia să intervină în Siria”. Ei au mai vorbit și despre Irak„, a spus Pierre Janaszak, de 35 de ani, care se afla în sala de spectacole Bataclan, unde zeci de persoane au fost ucise.

Toate școlile și universitățile din regiunea Parisului vor rămâne închise sâmbătă, au anunțat autoritățile, după valul de atentate comise vineri noapte în capitala Franței, unde au rămas închise și toate liniile de metrou, informează sâmbătă EFE.

Academia din Paris, de care depind instituțiile de învățământ din regiune, a anunțat pe contul său de Twitter închiderea centrelor „după valul de atentate din această noapte din capitală”, în care au murit peste o sută de persoane.

Președinția franceză a anunțat mobilizarea a 1.500 de militari suplimentari.

„Un consiliu al apărării a fost convocat pentru sâmbătă la orele 09:00 (08:00). Deja au fost mobilizați 1.500 de militari suplimentari”, se menționează într-un comunicat de presă al președinției franceze. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: REUTERS

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata