ANRE trebuie sa reduca pretul gazelor

 
Incepand cu 1 ianuarie 2009, pretul gazelor pentru populatie trebuie sa scada. Pretul platit de consumatorii romani cuprinde tarifele de transport, distributie si inmagazinare, precum si pretul efectiv al gazelor. Daca primele 3 componente sunt stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), cel efectiv al gazului este alcatuit din pretul hidrocarburilor produse in tara si cel de import.
 
Romania, prin Petrom si Romgaz, produce aproximativ 70% din necesarul de gaze, restul de 30% fiind importat de la o singura sursa: Federatia Rusa. De fapt, concernul rus Gazprom, unicul furnizor pentru Romania, exporta doar prin intermediari, contractele cu acestia fiind semnate pe termen lung, pana in 2030.
 
Pentru ca nu exista o bursa internationala a gazelor, pretul acestora se calculeaza trimestrial, tinand cont de cel al petrolului pe o perioada anterioara de 6-9 luni. Acum 6 luni, barilul de petrol a atins cel mai inalt nivel din toate timpurile: aproape 150 de dolari. De atunci, pretul international al titeiului a tot scazut, atingand ieri cea mai scazuta cota din ultimii patru ani: 37,99 dolari/baril. Cum depinde de pretul petrolului, evident ca pretul international al gazelor va scadea de la 1 ianuarie 2009.
 
Tinand cont de faptul ca 30% din "cosul" de gaze consumate de consumatorii casnici din Romania este importat, iar pretul gazelor de import scade, este firesc ca si pretul final platit de romani sa scada !
Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut, considera ca pretul energiei poate scadea in Romania numai daca Guvernul va impune reducerea costurilor de distributie si de transport. "Cerem Guvernului ca, incepand de anul viitor, sa reduca drastic costurile de distributie si transport ale energiei, prin impunerea unor tarife reglementate, substantial reduse" a declarat Milut.
 
"ANRE trebuie sa aiba in vedere, in negocierile cu distribuitorii si transportatorii interni de gaze, faptul ca gazele de import se ieftinesc. Toata lumea se asteapta ca pretul de import al gazelor sa scada de la peste 500 de dolari/1000 mc in prezent, la jumatate, pe parcursul anului viitor. Drept pentru care, in opinia mea, nu exista motive de majorare a pretului gazelor pentru consumatorii casnici, de la 1 ianuarie 2009", a mai spus Ioan Codrut Seres.Distrigaz Sud a declarat ca "poarta discutii cu ANRE in acest moment, urmand ca la finalizarea lor sa oferim mai multe detalii".
 
Celalalt mare distribuitor din tara, E.On Gaz Romania, a anuntat ca a cerut majorarea preturilor reglementate pentru a-si acoperi pierderile acumulate in 2008 din cauza nerecunoasterii de catre ANRE a intregului pret platit de companie pentru gazele importate in acest an. Surse din piata ne-au declarat ca unii distribuitori au cerut majorarea preturilor cu aproximativ 20%.ilor de instrumente structurale, pentru proiectele care intra sub incidenta ajutorului de stat/de minimis, precum si efectului de accelerare a absorbtiei instrumentelor structurale prin acordarea de prefinantare catre beneficiarii din mediul privat".
 
In acelasi comunicat al Executivului se precizeaza: "Conform noii definitii, prefinantarea este reprezentata de sumele transferate din bugetul de stat sau din instrumentele structurale catre un beneficiar prin plata directa sau prin plata indirecta, de regula in stadiul initial de implementare a proiectelor, in baza unui contract de finantare incheiat intre beneficiar si Autoritatea de management/Organismul intermediar responsabil / responsabila, in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor".
 
Astfel, este modificata vechea definitie, prevazuta in Ordonanta Guvernului nr.29/2007 privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si a cofinantarii alocate de la bugetul de stat, inclusiv din Fondul national de dezvoltare, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.86 din 2 februarie 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.249/2007, cu completarile ulterioare, la articolul 1, alineatul (2), litera i):
 
"prefinantare – sumele transferate din bugetul de stat sau din instrumente structurale catre un beneficiar, cu exceptia celor din sectorul privat (daca prin acest transfer nu se intra sub incidenta prevederilor legale cu privire la ajutorul de stat) ori unei organizatii neguvernamentale – prin plata directa sau prin plata indirecta – pentru lichidarea angajamentelor de plata fata de un contractor, in stadiul initial de implementare a proiectelor, in baza unui contract de finantare incheiat intre beneficiar si Autoritatea de management/Organismul intermediar responsabil / responsabila, in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor".
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata