APIA a demarat plăţile pe suprafaţă aferente campaniei 2008

 
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a inceput, miercuri (25 martie 2009) platile pe suprafata aferente campaniei 2008, informeaza APIA.
 
APIA precizeaza ca fermierii care vor beneficia de sprijin pe suprafata in aceasta prima etapa, nu au fost identificate erori in sistem, cererile fiind completate corect.
Schemele si masurile de sprijin pe suprafata aplicate pentru campania 2008 sunt schema de plata unica pe suprafata, platile nationale directe complementare, schema de plata separata pentru zahar, schema de plata pentru culturi energetice, platile tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii, masuri compensatorii pentru zonele defavorizate, masuri de agromediu.
 
Potrivit APIA, masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
 
Pentru campania 2008, România beneficiaza de o alocatie financiara de 826,1 milioane de euro, fonduri europene si de la bugetul de stat. Reamintim ca, in cadrul campaniei 2008, 1.130.150 de fermieri au depus cereri de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata.
 
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu a declarat recent ca va demara miercuri platile pe suprafata aferente anului 2008 cu riscul de primi penalizari de la Comisia Europeana. Termenul stabilit initial pentru inceperea platilor era 15 martie, dar, ulterior, a fost decalat cu 4 zile pâna pe 19 martie.
 
Întârzierea a atras demiterea in bloc a conducerii centrale si locale a APIA, noul termen fiind stabilit pentru marti, 24 martie. Subventia pe suprafata in valoare de 60,75 euro/hectar poate intra in contul fermierilor, numai daca acestia au depus in 2008 cererea de sprijin in termen, nu au fost selectati la controlul pe teren sau prin teledetectie si nu au erori la controlul administrativ in sistem.
 
Fermierii români au solicitat plati directe pentru anul 2008 pe o suprafata de aproximativ 9,7 milioane hectare, depasind suprafata de referinta negociata cu Uniunea Europeana, de 8,716 milioane hectare. La finele lunii ianuarie, APIA a comunicat Comisiei Europene (CE) o suprafata pentru plata de 9.018.490,01 hectare pe anul 2008.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata