Arbitrajul – o oportunitate pentru mediul de afaceri

Conferința ”HowtoBuild Trust in Institutional Arbitration”, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), cu sprijinul Societății de Avocați Stoica și Asociații, a Asociației Barourilor din Germania și a Asociației Germano-Române a Juriștilor, a reunit vorbitori internaționali de marcă care au relatat din experiența lor în arbitrajul internațional și au prezentat aspecte practice legate de arbitraj.

Astfel, am aflat cum funcționează arbitrajul cross-border și particularitățile diferitelor jurisdicții. În partea a doua s-a discutat care sunt principiile fundamentale ale arbitrajului. Vorbitorii au prezentat și discutat deschis teme actuale legate de acest aspect, darși evoluția viitoare a arbitrajului. Vorbitorii au fost de acord că un arbitraj bun depinde de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți ar fi: o clauzăcompromisorie bună, reguli transparente ale Curții de Arbitraj alese pentru procesul de arbitraj, buna cunoaștere a legislației și flexibilitatea instituției alese, a parților și a arbitrilor. Concluzia a fost căpărțile pot influența pozitiv calitatea arbitrajului, iar tocmai această flexibilitate, de care se pot bucura părțile, face diferența majorădintre un proces în fața instanțelor de stat și unul de arbitraj.

În arbitraj, așteptările tuturor celor implicați sunt esențiale– ele trebuie înțelesecorect, iar apoi arbitrii vor încerca să le îndeplinească. Din experiența țărilor care s-au prezentat în cadrul conferinței, arbitrajul constituie o oportunitate pentru mediul de afaceri. Statele respective au realizatcă arbitrajul este o necesitate pentru comunitatea de business. Pentru ca o țară să aibă succes, trebuie să accepte această provocare, ceea ce înseamnă că trebuie să-și adapteze sistemul legislativ. Legislația și sistemul juridic trebuie adaptate nevoilor mediului de afaceri. În Austria, de pildă, arbitrajul este un succes.

Continuarea pe News24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata