ArcelorMittal: Dacă ne ajutaţi, nu mai plecăm din România

 
Reprezentantii companiei ArcelorMittal in Romania l-au asigurat, miercuri, pe ministrul economiei, Adriean Videanu, ca nu inchid nicio fabrica din Romania, dar au nevoie de ajutor din partea statului, drept pentru care vor propune ministerului, în termen de 10 zile, un pachet de masuri de sprijin legale.
 
Potrivit liderului Federatiei Sindicale a Siderurgistilor, Mircea Scântei, care a participat la discutii,  intâlnirea  a  fost una  mai mult  informala ,  in cadrul careia  reprezentantii administratiei ArcelorMittal au prezentat situatia actuala din companie. Desi au recunoscut starea grea prin care trece metalurgia româneasca, reprezentantii ArcelorMittal au subliniat faptul ca nu intentioneaza sa inchida combinatul de la Galati, o dovada in acest sens fiind si continuarea investitiilor la bateriile de cocsificare, a precizat Mircea Scântei.
 
„Domnul Videanu chiar este asteptat la Galati, in luna mai, când se inaugureaza instalatia de desprafuire”, a spus Mircea Scântei.
Liderul FSS a mai precizat ca reprezentantii companiei ArcelorMittal s-au aratat in continuare decisi sa aplice, de la 1 aprilie, trimiterea in somaj tehnic, a angajatilor de la combinatul din Galati.
 
Deocamdata insa nu s-au stabilit clar conditiile in care vor pleca oamenii in somaj, existând varianta ca cele zece zile de somaj tehnic sa fie impartite in transe, pe parcursul a trei luni (câte 3 sau 4 zile pe luna).

 
Joi dupa-amiaza,  membrii FSS  Metarom  Galati,  impreuna  cu  reprezentanti ai Biroului Executiv Bucuresti, se vor intruni in sedinta, la Galati, pentru a stabili organizarea eventualelor actiuni de protest, daca se va aplica, totusi, de la 1 aprilie, decizia privind somajul tehnic.
 
La  sfârsitul saptamânii trecute,  s-a  anuntat  ca  cei aproximativ 12.600  de  angajati ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati vor intra, incepând cu 1 aprilie, prin rotatie, câte zece zile, in somaj tehnic, decizia in acest sens fiind luata la nivelul companiei si cauzata de scaderea dramatica a cererii de pe piata.
 
Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvânt al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, Dorian Dumitrescu, o astfel de masura se aplica deja in multe tari din Europa iar in anumite cazuri inca din luna noiembrie.
Facând apel la constientizarea angajatilor in ceea ce priveste conditiile dificile cu care se confrunta compania Arcelor Mittal, administratia a asigurat mentinerea unui dialog social permanent, dar si acordarea catre salariati de „compensatii financiare la nivelul companiei, in conformitate cu legislatia româneasca in domeniu”.
 
Pe  de alta  parte, liderii sindicali sustineau ca  au fost informati, de  catre  administratia companiei, cu privire la trimiterea in somaj tehnic a angajatilor, cu plata a 75% din salariu, plus sporurile aferente.
Totusi, sindicatele nu agreeaza masura trimiterii in somaj si au solicitat ca administratia sa puna la dispozitie situatia economica a companiei, care a determinat luarea unor astfel de masuri.
 
Potrivit liderului sindicatului US Forum, Costica Harnagea, se vor discuta si alte variante  restrângerea cu o zi a activitatii saptamânale sau lunare, astfel incât decizia sa nu afecteze psihic salariatii.
Prefectul judetului Galati, Claudiu Brânzan, a  declarat, pe  marginea  acestei decizii, ca masurile luate de combinat sunt neplacute insa trebuie apreciata intentia conducerii de a -si pastra in continuare angajatii.
 
La sfârsitul acestei luni expira termenul pâna la care se pot face disponibilizari la cerere, pâna acum plecând din combinat peste  1.100 de persoane, alte  2.700 fiind inscrise pe lista de plecari voluntare. Autodisponibilizatii beneficiaza de plata unor sume compensatorii cuprinse intre 10.000 lei si 25.000 lei, in functie de vechime , la care se adauga ultimul salariu brut incasat in luna anterioara plecarii, pentru o perioada de pâna la 24 de luni, tot in functie de vechime.
În momentul privatizarii in 2001, combinatul avea 26.000 de angajati.
Combinatului siderurgic ArcelorMittal mai detine unitati de productie la Iasi, Hunedoara si Roman.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata