Arganul – practici şi tehnici folosite în Maroc

Copacul de argan este o specie endemică de arbore regăsită în Rezervația Biosferei Arganeraie, în sud-vestul Marocului. Exploatarea arganului și a fructelor sale a fost atestată de cronicari medievali.

Folosit în principal în alimentație, uleiul de argan a reprezentat un ingredient al farmaciei antice și al preparatelor de înfrumusețare, care în zilele noastre s-au răspândit în întreaga lume.

Regiunea acoperită de arbori de argan include munții Atlasul Mare, Anti Atlas și Valea Souss, având o suprafață de 800.000 de hectare. Este mărginită de orașele Safi, la nord, Guelmin, la sud, oceanul Atlantic, la vest, și regiunea Taroudant, la est.

Practicile și tehnicile legate de argan sunt concentrate aproape exclusiv în această zonă, potrivit documentului de nominalizare în patrimoniul UNESCO. Femei din mediul rural și, într-o măsură mai mică, bărbați care locuiesc în zona rezervației practică metodele tradiționale de extracție a uleiului de argan din fructul copacului.

Diferite etape, transmise prin imitație sau prin intermediul educației non-formale, trebuie urmate pentru a obține uleiul. Între acestea se numără: recoltarea fructelor, uscarea, desfacerea pulpei, sortarea, concasarea miezului și izolarea de crusta dură, măcinarea, amestecarea. Râșnița manuală folosită în procesul de măcinare, numită ”azreg”, este fabricată de meșteșugari locali. Amestecarea presupune adăugarea treptată de apă caldă în cantități exacte, care va favoriza separarea uleiului.

Toate aspectele culturale legate de arborele de argan, inclusiv cultivarea, extracția uleiului, prepararea rețetelor și a produselor derivate, precum și meșteșugul uneltelor tradiționale pentru diverse operațiuni, contribuie la coeziunea socială, înțelegerea între oameni și respectul reciproc între comunități, arată descrierea UNESCO.

Uleiul de argan este folosit ca medicament, ca pansament dermic. Materia denumită ”tazagmount” este utilizată pentru spălarea și pieptănarea părului.

Totul este util la argan: animalele mănâncă ‘tazagmount’, ‘irguen’ este utilizat la aprinderea focului”, explică o localnică ”arganieră” în documentarul realizat de autoritățile marocane.

Prepararea unui litru de ulei de argan necesită ore lungi de muncă laborioasă și epuizantă. Acest proces este acompaniat de cântecul tradițional al femeilor. Uleiul de argan este oferit ca dar de nuntă și poate fi utilizat la scară largă pentru prepararea bucatelor festive.

Conform documentului de nominalizare în patrimoniul UNESCO, în limba Amazigh, specifică unui grup etnic din Africa de Nord, există un set de expresii care evidențiază importanța arborelui de argan pentru viața comunităților din Rezervația Arganeraie.

„Argan a’ygan argaz” înseamnă ‘‘arganul este un bărbat’ și este folosită de femeile care consideră că uleiul de argan ar putea înlocui un bărbat în familie, din punct de vedere economic. ”Argan ma wr iga” se traduce ”Arganul, ce nu este el?’ și arată că beneficiile arganului sunt atât de numeroase încât este zadarnic să încerci să le enumeri.

Directorul patrimoniului cultural din Ministerul Culturii din Maroc, Abdellah Alaoui, a subliniat că 3,5 milioane de marocani din această regiune trăiesc de pe urma culturilor de argan. Comunitățile care trăiesc în zonele limitrofe pădurilor depind de aceste culturi și de produsele rezultate. În urma intervenției statului, din anii ’90, localnicele ”targanin” s-au organizat în cooperative moderne.

În consecință, uleiul de argan a ajuns să se bucure de recunoaștere la nivel mondial, iar acest lucru s-a reflectat în mod pozitiv în situația economică și socială a familiilor rurale, în care practicile și tehnicile specifice extracției uleiului și utilizărilor multiple sunt transmise de ”femeile arganiere” fiicelor mai tinere.

Între anii 2003 și 2008, statul Maroc a derulat un proiect de protecție a arborelui de argan, într-un cadru de cooperare internațională, care a avut ca scop standardizarea cooperativelor de femei și conservarea culturilor de argan. Mai târziu, această moștenire culturală ancestrală și-a dobândit recunoașterea internațională, în 2014, fiind înscrisă în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata