ASF: Atacul fără precedent la adresa instituţiei vine în contextul deciziei privind compania Astra

Atacul fără precedent la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară vine în contextul în care instituţia a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea Astra, iar demersul de defăimare a ASF este unul cel puţin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituţii a statului, se arată într-un comunicat al ASF remis miercuri seară .

Totodată, reprezentanţii ASF consideră inacceptabilă formularea utilizată în spaţiul public de către preşedintele României a termenului de „cloacă” folosit la adresa instituţiei.

„ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României, inclusiv al preşedintelui României, de a solicita oricui doreşte şi orice doreşte. ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României, inclusiv al preşedintelui României, de a avea păreri personale despre orice persoană.

ASF consideră, însă, inacceptabilă formularea utilizată în spaţiul public de către preşedintele României a termenului de ‘cloacă’ folosit la adresa întregii Autorităţi de Supraveghere Financiară şi reaminteşte preşedintelui României că, potrivit articolului 30 din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

Considerăm acest demers de defăimare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, ca instituţie, drept unul cel puţin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituţii a statului’, subliniază ASF în comunicatul citat.

Pe de altă parte, reprezentanţii ASF afirmă că acest „atac fără precedent’ la adresa unei întregi instituţii de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat „o măsură fără precedent în piaţa asigurărilor din România’, prin deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea Astra.

„În acest context, Consiliul ASF doreşte să aducă la cunoştinţa publicului că, la sfârşitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piaţa asigurărilor că, în cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme, iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente şi a luat toate deciziile care se impun din analiza deficienţelor constatate la societatea Astra’, se mai arată în documentul ASF.

Potrivit acestuia, în privinţa indiciilor infracţionale ferme de care dispune ASF, Autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuţii în acest sens şi nu cedează în faţa presiunilor, fie ele şi instituţionale.

„Nu putem să nu remarcăm faptul că, pentru preşedintele României, Autoritatea de Supraveghere Financiară este ‘cloacă’, iar patronul societăţii Astra este ‘domnia sa’. Nu putem să nu remarcăm similitudinea de atitudine dintre preşedintele României şi patronul Astra.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata