AVAS la cota de avarie: Nici o privatizare in 2008

 
Autoritatea  de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a reusit contraperformanta de a nu vinde nici o societate de stat pe parcursul acestui an.
2008 este primul an dupa revolutie cand AVAS nu privatizeaza nimic. La inceputul anului, planurile (optimiste) conducerii institutiei prognozau vinderea integrala  a portofoliului (283 de societati de stat), mai exact toate companiile si institutele aflate in portofoliul sau, cu exceptia celor care ar urma sa intre in componenta companiei energetice nationale, relateaza Evenimentul Zilei.
 
"Vedetele" pietei trebuiau sa fie privatizarile "Iprochim" Bucuresti, IAR Ghimbav si Avioane Craiova, dar totul s-a blocat din cauza suspiciunii privind acordarea unui ajutor de stat ilegal in cazul "Iprochim" si din cauza conditiilor impuse de ambele parti pentru cei doi producatori de avioane.
O alta companie pe care AVAS incearca de mai multi ani sa o privatizeze este "Antibiotice" Iasi, care, cu o cota de doar 3% pe piata medicamentelor, are nevoie urgenta de eficientizare.
 
Oltchim a fost promisa si ea spre vanzare in aceasta toamna, insa criza economica a afectat atat activitatea combinatului chimic, cat si procesul de privatizare.
Nici pentru anul viitor estimarile nu sunt prea optimiste, in 2009 asteptandu-se sa se atinga apogeul crizei economice. In acest context, o mare parte a companiilor straine care aveau in vedere investitii considerabile in Romania au amanat aceste planuri. Printre acestea Voestalpine si Peugeot-Citroën.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata