Azomureş ia în calcul oprirea activităţii din cauza nesusţinerii agricultorilor

 
Conducerea societatii Azomures Târgu Mures arata, intr-un comunicat postat pe site-ul propriu, ca, in urma declaratiilor ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sârbu, referitoare la faptul ca agricultorii nu vor primi in aceasta primavara sprijin financiar pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice, producatorii români de ingrasaminte au ajuns la concluzia ca reluarea activitatii de productie la inceputul lunii februarie a fost o decizie gresita.
 
„Este evident ca luarea deciziei de reluare a activitatii de productie a fost facuta prin asumarea unor riscuri de care am fost constienti si anume riscul ca trendul de crestere a pretului ingrasamintelor pe piata externa sa fie lent si cantitatile de ingrasaminte contractate sa nu fie indestulatoare, riscul ca pretul gazului, energiei electrice, precum si a serviciilor de transport si depozitare a produselor noastre sa creasca mai mult decât am estimat, riscul ca producatorii agricoli sa nu achizitioneze cantitati foarte mari de ingrasaminte produse de Azomures.
Dar, in niciun caz nu s-a luat in considerare in estimari posibilitatea ca producatorii agricoli sa nu primeasca deloc ajutor pentru cumpararea ingrasamintelor necesare fertilizarii culturilor din toamna anului 2008. Acest risc a fost considerat minim, in urma numeroaselor discutii care au avut loc intre reprezentantii societatii – conducerea si sindicatele – cu reprezentantii Guvernului”, se arata in comunicat.
 
Conducerea Azomures sustine ca, in ianuarie, când toti producatorii de ingrasaminte aveau oprita activitatea de productie, au fost asigurati ca actul normativ prin care se va acorda sprjin producatorilor agricoli pentru cumpararea de ingrasaminte chimice va fi aprobat prin ordonanta de urgenta in câteva zile si chiar au fost purtate discutii concrete pe marginea proiectului. Reprezentantii companiei au precizat ca si in „Programul de masuri anticriza”, semnat de Guvern cu reprezentantii federatiilor sindicale, este prevazuta subventionarea producatorilor agricoli si s-a alocat suma de 2,4 miliarde de lei, din care circa un miliard lei pentru fertilizarea culturilor din toamna anului 2008.
 
„În aceste conditii, pe baza acestor promisiuni si inscrisuri, Azomures a decis reluarea activitatii de productie in scopul asigurarii la timp a cantitatilor necesare de ingrasaminte pentru piata interna, ingrasaminte ce urmau in mod normal sa fie vândute in perioada februarie-martie.
 
Deoarece actul normativ intârzia sa apara, punând in pericol atât campania de primavara, dar si posibilitatea mentinerii activitatii de productie la capacitate, stocurile noastre crescând mereu, in urma a numeroase interventii, in data de 25.02.2009 a avut loc sedinta de dialog social organizata la sediul MAPDR. În vederea sustinerii discutiilor in cadrul acestui dialog social, am intrat in posesia unor documente din care, rezulta ca forma de ajutor data producatorilor agricoli, prevazuta in proiectul de act normativ nu se inscrie in formele de ajutor acceptate de Comisia Europeana, deoarece in tratatul de aderare, România nu a negociat nicio forma de subventionare pentru cumpararea de ingrasaminte chimice!?
 
Chiar si discutiile purtate in cadrul acestei sedinte au subliniat acelasi aspect, doar ca reprezentantii MAPDR ne-au asigurat ca exista un alt enunt al actului normativ, care ar avea sanse de a fi aprobat de catre Comunitatea Europeana, fara a ni se spune care ar fi acel enunt.
Înainte ca dl Ilie Sârbu sa faca declaratia, in baza unor alte documente primite, am inteles ca singura forma de ajutor care ar avea sanse de reusita ar fi fost majorarea platilor complementare directe, prin care, producatorii agricoli sa beneficieze de subventii din UE la nivelul a 60 euro/hectar, fata de 47 euro/hectar cât este in prezent, masura care nu ar fi avut un impact major asupra producatorilor de ingrasaminte”, au precizat semnatarii comunicatului.
 
Acestia sustin ca din inscrisurile detinute rezulta clar ca producatorii de ingrasaminte au fost amagiti si ca in baza acestor amagiri au produs cantitati mari de ingrasaminte care incarca stocurile si cresc facturile, ceea ce ii face sa se intrebe daca intr-adevar statul român are nevoie de producatori autohtoni de ingrasaminte chimice si de o agricultura performanta.
 
Conducerea Azomures sustine ca deja campania agricola de primavara a fost compromisa, ceea ce pentru producatorii de ingrasaminte inseamna ca nu isi pot valorifica marfa pe piata interna.
 
„Este clar ca producatorii de ingrasaminte din România au ajuns intr-o situatie extrem de dificila având in fata un viitor foarte incert. În acest context atât Azomures, cât si ceilalti producatori de ingrasaminte isi calculeaza sansele de supravietuire pâna la campania de toamna care poate ca va fi sustinuta, dar mai ales isi face calculele de eficienta si rentabilitate, pentru a nu ajunge in situatia de imposibilitate de plata a datoriilor.
 
Mentionam inca o data ca din luna februarie si pâna in prezent, la mijlocul lunii martie, s-a lucrat pe stoc, finantându-se o productie a carei desfacere este nesigura si care se adauga la stocurile mari de produse existente la finele lunii noiembrie 2008. Conducerea societatii este acum preocupata intens de gasirea unei/unor modalitati de supravietuire a caror costuri materiale si umane sa fie cât mai mici, daca este posibil.
 
Altfel, singura decizie ce poate fi luata este de oprire a activitatii societatii, decizie cu consecinte extrem de grave, atât in plan imediat, cât si pe termen lung si care va afecta toate categoriile de personal. Salariatii cunosc aceste realitati si este firesc sa fie ingrijorati si nemultumiti, la fel ca si noi.
 
Miscarile sociale care se preconizeaza a se organiza de catre reprezentantii producatorilor agricoli care isi vad munca irosita, vor fi sustinute de salariatii din unitatile producatoare de ingrasaminte, deoarece interesele noastre sunt comune si cu totii suntem nemultumiti de felul in care statul a avut si are in vedere situatia noastra, dar in primul rând de felul in care agricultura româneasca, care are un potential de dezvoltare ridicat, este lasata sa se deterioreze an de an, ceea ce va face ca eventualele costuri de „revigorare” sa fie tot mai mari, riscându-se sa nu poata fi sustinute”, se mai arata in document. 
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata