Bani blocaţi pentru piscicultori până la noua lege

 
Aprobarea Legii privind pescuitul si acvacultura va crea cadrul necesar pentru accesarea fondurilor structurale din domeniu si va ajuta la cresterea productiei piscicole in bazinele naturale si cele amenajate, a declarat marti (10 martie 2009) presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Valeriu Tabara.
 
„Legea pisciculturii este una dintre cele mai dificile legi pentru ca dincolo de reglementarea unui sector de importanta colosala din punct de vedere economic, ne intâlnim cu foarte multe interese. Nu este vorba numai de zona economica ci si de relatia cu mediu, de echilibru si biodiversitate si de relatiile cu habitatele umane”, a spus Tabara.
 
Deputatii din Comisia de agricultura si cei din Comisia de administratie publica, echilibru ecologic si amenajarea teritoriului au dezbatut marti (10 martie 2009) proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura.
Acestea au reusit sa discute doar primul capitol din cele zece cât contine proiectul, fiind analizate toate cele 50 de amendamente ale capitolului.
 
Sedinta a fost amânata pentru martea viitoare deoarece in prezent exista mai multe variante de amendamente la aceasta lege venite din partea partea asociatiilor pescarilor, care au fost acceptate de deputati. „Legea merge destul de greu, are multe elemente care trebuie verificate si completate. Exista mai multe variante de amendamente la aceasta lege venite din partea partea asociatiilor pescarilor, care au fost acceptate de deputati pentru ca vrem sa iasa o lege durabila. De asemenea, exista si câteva neconcordante pe care le vom amenda. Speram ca martea viitoare sa fie finalizata si trimisa spre aprobare”, a spus Tabara.
 
Unul dintre punctele principale din proiectul de lege se refera la crearea Autoritatii de management a resurselor de pescuit, prin Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA). „Legea va reglementa separat pescuitul si modul de pescuit in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. De asemenea, va reglementa inclusiv pescuitul sportiv si cel comercial, iar in cadrul pescuitului sportiv va exista autorizatia individuala si cea asociativa. Am delimitat si nu am fortat faptul ca reprezentativitaea sa fie numai a asociatiilor din domeniul respectiv.
Un individ daca vrea sa mearga la pescuit sa poata sa isi cumpere permisul si sa merga la pescuit fara sa fie membru intr-o asociatie de profil”, a mai adaugat presedintele Comisiei parlamentare.
 
Nu in ultimul rând, legea va reglementa zonele de restrictie, fie pentru refacerea unor specii in curs de disparitie, fie pentru inmultirea unor specii si repopulare, existând si reglementari intre bazinele naturale si gestionarea resurselor piscicole si acvatice din aceste amenajari.
 
În ceea ce priveste accesarea fondurilor structurale din sector, Tabara a subliniat intârzierile „incredibil de mari”, in conditiile in care exista proiecte moderne in acest sector, cum ar fi cele de cresterea sturionilor sau cele de pe amenajarile naturale. „Din pacate nu au putut accesa fondurile structurale din domeniu, desi sunt multe proiecte moderne de crestere a sturionilor sau a pastravilor si a altor specii de pesti autohtoni, in amenajari piscicole pe resurse naturale. Acestea necesita surse financiare mari, dar au si o eficienta extraordinara si pe piata interna si pe cea externa”, a mai spus presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Valeriu Tabara.
 
Prima sesiune de depunere de proiecte pentru trei masuri din Programul Operational pentru Pescuit (POP) va incepe in prima decada a lunii aprilie, a declarat, , presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), Valentin Bucsz.
 
Programul Operational pentru Pescuit (POP) a fost aprobat de Comisia Europeana in data de 20 decembrie 2007, mult mai devreme decât Programul National de Dezvoltare Rurala, dar deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor a fost amânata pe intreg parcursul anului 2008.
 
Masurile din POP pe care se puteau depune proiecte erau destinate investitiilor in acvacultura, utilaje si echipamente de pescuit. Sumele alocate pe axa 1 si axa 2 referitoare la acvacultura si, respectiv, la adaptarea flotei de pescuit se ridicau la 53 de milioane euro. Prin Programul Operational pentru Pescuit (POP), Uniunea Europeana aloca fonduri nerambursabile de 230 milioane euro pâna in 2013, la care se adauga contributia României, de 77 de milioane de euro.
 
 
Citește și
1 Comentariu
  1. cristina m. spune

    cred ca este o lege buna si totusi pare imposibil sa se aduca la indeplinire tot ce ea isi propune in contextul economic mondial in care ne situam. Am cautat sa vad ce s-a votatin data de 17 martie in acest domeniu si nu am gasit. Stie cineva?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata