Băsescu: Nu întrevăd o solicitare a FMI de creştere a TVA

 
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri (11 martie 2009) ca nu intrevede o solicitare a Fondului Monetar International privind cresterea TVA sau renuntarea la cota unica de impozitare.
 
„Nu cred ca acum este momentul maririlor de taxe. Cel putin, va pot spune ca nu intrevad o solicitare a Fondului de crestere a TVA sau de renuntare la cota unica. Se pot gasi alte solutii, unde avem risipa foarte mare, pentru restrângerea cheltuielilor bugetare”, a afirmat, la postul public de radio, seful statului.
 
El a precizat ca nu si-ar fi dorit ca România sa aiba nevoie de asistenta FMI, dar o „centura de siguranta” este necesara in conditiile in care expertii au anuntat o agravare a situatiei economiei globale.
 
„Nici eu nu mi-as fi dorit sa avem nevoie de asistenta FMI si declaratiile anterioare pe care le-am facut stau marturie in acest sens. Nu mai putem vorbi de aceeasi Românie, România de azi nu mai e România inceputului anilor '90. Nici macar nu mai vorbim de aceleasi sume. V-as ruga sa va aduceti aminte ca, in perioada anilor '90, România imprumuta in baza unor acorduri cu FMI 100-200 de milioane de dolari, iar azi discutam de miliarde”, a explicat Traian Basescu.
 
Seful statului a subliniat ca, in august 2008, Guvernul a fost atentionat oficial de Comisia Europeana, printr-o scrisoare, asupra faptului ca modul de gestionare a bugetului va mari deficitul. Daca România va fi atentionata, acest lucru nu se va intâmpla pentru ca a depasit deficitul bugetar maxim admis de 3%, ci pentru ca a fortat economia, pentru ca a facut risipa, a adaugat presedintele. Basescu a spus ca s-a adresat Parlamentului din dorinta de a vorbi despre necesitatea modernizarii tarii, dar si despre austeritate.
 
„Cu cât vom fi mai nesabuiti, cu atât vom imprumuta mai mult. Cu cât respingem mai mult niste solutii de austeritate cu atât va trebui sa facem un imprumut mai mare si sa platim mai mult peste doi ani, când va trece criza si ar trebui sa inceapa procesul de crestere economica”, a explicat seful statului.
 
Potrivit lui Basescu, solutia accesarii unui imprumut este sustinuta de orice specialist cu responsabilitate. „Nu o sa gasiti un specialist român responsabil care sa spuna ca România poate trece peste criza fara un imprumut”, a declarat seful statului. Presedintele a afirmat ca s-a creat o falsa perceptie privind faptul ca România ar urma sa acceseze un imprumut pentru a plati datoriile societatilor comerciale.
 
El a explicat ca in rezerva Bancii Nationale se afla 40% din valoarea liniilor de credit ale bancilor comerciale, sume care daca ar fi eliberate partial ar permite bancilor finantarea economiei. Un credit este necesar si pentru buget, având in vedere ca au fost reduse exporturile, multe societati comerciale si-au redus activitatea si exista perspectiva ca incasarile la buget sa fie mai mici decât cele estimate, a adaugat Traian Basescu, care a afirmat ca are o opinie privind valoarea aproximativa a imprumutului necesar, dar nu vrea sa se faca speculatii pe aceasta tema.
 
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, va efectua o vizita la Bucuresti, in perioada 11- 25 martie, pentru a continua sa evalueze situatia macroeconomica a României. Delegatia FMI va purta discutii cu privire la un posibil program al Fondului Monetar International pentru România. Programul va fi o parte a unui pachet financiar multilateral pro-activ si de siguranta, ce va fi sprijinit de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, printre alte institutii financiare internationale.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata