Becurile clasice dispar din magazine din septembrie 2009

 
Producatorii de becuri cu incandescenta de 100 de Wati vor fi nevoiti sa inceteze fabricatia, incepând cu luna septembrie 2009, in urma aplicarii regulamentului 244 al Comisiei Europene. Decizia ii va afecta atât pe marii producatori prezenti in România (Philips, Osram, Sylvania si General Electric), cât si pe consumatori.
 
Cei patru mari producatori de surse de lumina au anuntat ca sunt pregatiti sa ofere lampi fluorescente mai economice si cu performante aproape identice cu ale becurilor obisnuite. Lampile fluorescente, bine-cunoscutele neoane, consuma de 4-6 ori mai putina electricitate si au o durata de viata de considerabil mai mare – 6.000 ore si chiar 15.000 ore, fata de 1.000 ore, in cazul becurilor traditionale, cu incandescenta.
 
În ceea ce-i priveste pe consumatori, acestia vor trebui sa plateasca un pret de 5-10 ori mai mare pentru fiecare bec inlocuit, dar aceasta investitie va fi recuperata in circa cinci luni, ca urmare a economiilor la factura de electricitate, a afirmat joi (2 aprilie 2009) directorul de marketing al companiei Philips România, Costin Cunesteanu, intr-o conferinta de presa.
 
La rândul sau, directorul executiv al Centrului de inginerie a iluminatului, conf dr ing Dorin Beu, a prezentat unele rezultate ale studiului EnERLIn (European Efficient Residential Lighting Initiative) privind cresterea eficientei iluminatului in cladirile rezidentiale.
 
Astfel, studiul EnERLIn a scos in evidenta ca iluminatul din domeniul rezidential reprezinta 23% din consumul populatiei, iar in România exista, in medie, 2,82 lampi fluorescente compacte (LFC) per locuinta, dintr-un maxim de opt LFC per locuinta, considerat a fi limita superioara rezonabila.
 
Totodata, românii prefera lampile de 13W (27%) si apoi pe cele de 20W (22%). Lampile fluorescente sunt fie liniare („tuburile cu neon”), fie compacte (LFC), acestea din urma putând fi insurubate in duliile obisnuite, adoptarea lor neimpunând deci nicio modificare la actualele instalatii electrice. Progamul de retragere a lampilor cu incandescenta, decis de Comisia Europeana, care se intinde pâna in anul 2012, nu interzice comercializarea becurilor electrice cu care ne-am obisnuit.
 
Acestea se vor gasi in continuare in magazine, numai ca distribuitorii nu-si vor mai putea reinnoi stocurile de marfa. Anul viitor, va fi oprita productia becurilor de 75 W, in 2011 le va veni rândul celor de 60 W, iar, din septembrie 2012, va fi interzisa productia tuturor becurilor clare cu incandescenta. Productia becurilor cu incandescenta cu utilizare speciala, de pilda pentru frigidere si cuptoare cu microunde, va continua insa pe timp nedefinit.
 
Conform unor studii preliminare, inlocuirea becurilor cu incandescenta prin lampi fluorescente compacte (LFC) ar conduce, in cazul României, la o economie de energie de circa 40 TWh, adica echivalentul consumului anual al tarii.
 
Cu toate ca aplicarea regulamentul 244 al Comisiei Europene de implementare a „Directivei 2005/32/CE cu privire la cerintele de proiectare ecologica pentru lampi casnice nondirectionale” are un caracter obligatoriu, sunt multi specialisti care apreciaza ca este inacceptabila restrângerea dreptului de alegere al consumatorului, sub pretextul unor iluzorii economii de energie si al protectiei mediului.
 
Între altele, ei atrag atentia ca lampile fluorescente, din cauza mercurului intrebuintat, sunt cu mult mai daunatoare mediului ambiant decât becul electric cu filament, brevetat de Edison in 1879.
Dezbaterea privind lampile fluorescente si cele cu incandescenta va continua, intre specialisti, in cadrul Expozitiei Internationale de Echipamente si Tehnologii pentru Sisteme de Iluminat/Electric Lighting International Exhibition (ELIE), organizata de DK Expo la Palatul Parlamentului din Bucuresti, in perioada 8-11 aprilie.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata