Berceanu: Vom construi 836 km de autostradă dacă vom avea finanţare

 
România se va imbogati cu 836 km de autostrada in perioada 2009 – 2012 daca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va avea asigurata finantarea necesara, a declarat vineri (19 decembrie 2008) ministrul desemnat al Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu. “Se tot vorbeste de 1.000 de kilometri de autostrada. Este vorba despre exact 836 de kilometri care vor fi construiti in acesti ani daca primul-ministru si ministrul de Finante ne vor asigura finantarea asa cum au promis si cred ca se vor tine de cuvânt”, a spus Radu Berceanu.
 
Potrivit programului de guvernare 2009 – 2012, in ceea ce priveste transportul rutier, va fi reorganizata activitatea de constructie si intretinere a infrastructurii de transport rutier prin infiintarea Companiei Nationale de Autostrazi si a Companiei Nationale de Drumuri. Totodata, va fi modificata legislatia privind modalitatile si conditiile de participare la licitatiile pentru lucrarile necesare imbunatatirii infrastructurii de transport, eliminând principiul “cel mai mic pret câstiga”, care s-a dovedit pagubos si introducând respectarea termenelor partiale drept conditie de reziliere unilaterala a contractului.
 
Va fi modificata legislatia privind contestatiile la adjudecarea lucrarilor privind infrastructura de transport prin introducerea unei taxe de contestare ce se pierde in cazul respingerii contestatiei. De asemenea, va fi constituita o baza de date cu toate firmele care nu au respectat anumite prevederi contractuale (pretul, calitatea, termenul de finalizare) in vederea depunctarii lor la licitatii.
 
Principalele proiecte de autostrada care vor fi finalizate in aceasta perioada sunt Coridorul IV pan-european Nadlac – Constanta (total 855 km) la nivel de autostrada pâna in anul 2012, cu exceptia tronsonului Sibiu-Pitesti (120 km) ce va fi realizat prin concesiune cu finalizare in 2013-2014 si a tronsonului de autostrada Bucuresti – Comarnic (110 km), urmând ca tronsonul Comarnic – Brasov (56 km) sa fie realizat prin concesiune cu finalizare in 2013-2014.
 
De asemenea, se va finaliza tronsonul intre Bors si Târgu Mures (254 de km) din Autostrada Transilvania (total 415 km), urmând ca portiunea intre Târgu Mures si Brasov (161 km) sa fie finalizata in 2013-2014. Va fi realizata si conexiunea dintre autostrazile A1 si A2, prin realizarea la nivel de autostrada a centurii de tranzit a Bucurestiului, portiunea de nord pâna in anul 2012 si a portiunii de sud pâna in anul 2014.
 
Vor incepe, de asemenea, lucrarile la autostrada Ploiesti – Buzau – Focsani (108 km), parte a coridorului IX pan european si la autostrada Focsani – Saboani (140 km), precum si la autostrada Târgu Mures – Iasi (300 km) si la Autostrada Sudului Bucuresti – Alexandria – Craiova (170 km). Vor incepe si lucrarile la autostrada Lugoj – Caransebes – Orsova – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Calafat, parte a coridorului paneuropean IV B.
Ministerul Transporturilor va realiza centuri ocolitoare pentru 47 de orase si va reface 5.000 de kilometri de drumuri nationale la nivel calitativ european.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata