Cadrele universitare nu renunţă la cererile de majorări salariale

 
Liderii sindicali din învăţământul universitar au anunţat, vineri, decizia cadrelor universitare de a nu renunţa la cererile lor privind majorările salariale.
 
"În acest an cred că pentru profesorii universitari o creştere salarială de 50% este prea mult", susţine Ecaterina Andronescu. La rândul său Răzvan C. Bobulescu, preşedintele Federaţiei Alma Mater, susţine că sindicaliştii nu vor renunţa la aplicarea în totalitate a prevederilor Legii 221 de creşteri salariale, ceea ce include şi profesorii universitari. "Am fi de acord cu o eşalonare a creşterii salariilor profesorilor universitari pe anul 2009, dar nu vom renunţa la această creştere. Noi nu considerăm că este o creştere mare a salariilor", susţine liderul sindical.
 
Ministrul educaţiei afirmă, pe de altă parte, că pentru moment nu poate da un răspuns privind satisfacerea cererilor.
"Nu pot anunţa procente de creşteri salariale în învăţământ până nu avem un buget stabilit prin Legea Bugetului", a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, la finalul unei întâlniri cu liderii sindicali din învăţământul universitar, acţiune iniţiată de liderii sindicali din Federaţia "Alma Mater".
 
Mesajul ministrului către sindicalişti a fost acela că şi universităţile trebuie să se implice în atragerea de fonduri europene deoarece sunt abilitate să elaboreze proiecte şi să le implementeze.
Conform sindicaliştilor, în învăţământul universitar lucrează circa 4.500 de profesori universitari, iar câştigul net al unui profesor este de 2.479 lei cu o vechime între 10-15 ani şi de 4.117 lei cu o vechime de peste 40 de ani în învăţământ.
 
Prin aplicarea unei creşteri salariale de 50 la sută în acest an, un profesor universitar la debutul în acest grad, are un venit de 3.728 lei, iar cu maximum de vechime are 6.190 lei.
"Nu credem că acest venit este prea mare pentru un profesor universitar. În Europa, în ţările membre UE, un profesor universitar are 6.000 euro pe lună", susţine Răzvan C. Bobulescu. sindicaliştii din învăţământul superior aşteaptă legea Bugetului pentru a vedea dacă sunt cuprinse creşterile salariale pentru toate categoriile de cadre didactice.
 
Sindicaliştii ar fi de acord cu o reeşalonare a creşterilor salariale pentru anul 2009 pentru profesorii universitari aşa cum prevede Legea 221, începând cu o creştere de 30% de la 1 ianuarie 2009, odată cu creşterea salariilor pentru toate cadrele didactice.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata