Călătorie fascinantă prin Iran

2

Iranul poate fi cea mai bună destinație de pe Pământ pentru cei cărora o călătorie le oferă cu atât mai multe satisfacții cu cât este mai surprinzătoare. Cine dorește să călătorească într-o zonă intermediară între Orient și Occident, într-un loc exotic și fascinant, dar cu toate comoditățile, poate vizita Iranul. Vechea Persie este fermecătoare, iar ‘ospitalitatea este cea mai pură definiție a persanilor’, relatează cotidianul spaniol ABC.

Ispahan, ‘perla Orientului’

În centrul Iranului, la jumătatea drumului dintre Marea Caspică și Golful Persic, se află unul dintre cele mai frumoase orașe din Orient, Ispahan, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Grandoarea monumentelor sale și profunda semnificaţie istorică i-au adus numele de ‘perla Orientului’. Când șahul Abbas I (Abbas cel Mare) l-a transformat în capitală în plin secol al XVI-lea, pentru ridicarea noilor construcţii s-au strâns cei mai buni arhitecţi și artizani din Persia și din alte ţări asiatice.

Atunci s-a născut Piaţa Naqsh-e Jahan, depășită ca mărime doar de Piaţa Tiananmen, din Beijing, și cu atât de multe puncte de atracţie încât pare un oraș în sine. Printre monumentele sale, Moscheea Shah, numită și Moscheea Imamului, una dintre cele mai frumoase din lume, renumită pentru mozaicurile și inscripţiile sale caligrafice coranice; Moscheea șeicului Lotfollah, fără minarete; Palatul Ali Qapu, bogat în picturi murale.

Persepolis

Unul dintre motivele pentru care Iranul poate fi o destinaţie turistică predilectă este Persepolis, orașul care, cu grandoarea sa, era menit să găzduiască cele mai însemnate ceremonii ale Imperiului Ahemenid. După 2.500 de ani de la construirea sa (fondat de Darius I, în 518 î.Hr.), Persepolis uimește prin marii săi cai de piatră, miile de persoane redate în basoreliefuri, Poarta Naţiunilor, în care turiștii sunt flancaţi de tauri înaripaţi, sau un apus de soare de vis.

Persepolis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial, ‘este un sit arheologic unic prin importanţa și calitatea vestigiilor sale monumentale’, potrivit site-ului UNESCO.

Kashan

Acest încântător oraș-oază la marginea Deșertului Kavir este una dintre cele mai atrăgătoare destinaţii turistice din Iran. Se află pe una dintre cele mai importante rute ale caravanelor. Are un impresionant bazar acoperit și un grup de case din secolul al XIX-lea semnificative din punct de vedere arhitectonic. Șahul Abbas I era atât de îndrăgostit de Kashan încât a insistat să fie înmormântat acolo, nu la Ispahan.

Altă figură istorică asociată cu Kashan este Abu Musa al-Ashari, a cărui armată a preluat orașul în secolul al VII-lea. Legenda spune că trupele sale au lansat mii de scorpioni din deșert pe zidurile orașului, astfel că populaţia, îngrozită, a cedat. Astăzi, Kashan este un centru important pentru producţia de textile și covoare.

Yazd

Cunoscut pentru numeroasele turnuri captatoare de vânt (‘badgir’) cu rolul unei instalaţii de ventilaţie pentru case, Yazd are mai multe secrete decât ne-am putea imagina. Printre monumentele sale se numără Turnurile Tăcerii și Complexul Amir Chakhmaq.

Shiraz
Numele său a devenit sinonim cu educaţia, privighetorile, poezia și vinul. A fost unul dintre cele mai importante orașe ale lumii islamice medievale și a fost capitală în timpul dinastiei Zand (1747-1779), când multe dintre cele mai frumoase clădiri ale sale au fost construite sau restaurate.

Oraș al poeţilor, este unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru iranieni. Este locul de naștere al poetului persan Hafez (1326-1390), considerat un clasic al literaturii universale, al cărui mausoleu, Hafezieh, se află în Grădina Musalla din oraș. La Shiraz s-a născut și Saadi (1210-1292), unul dintre principalii poeţi persani, al cărui mausoleu se află tot acolo. Situat într-o vale fertilă, odinioară renumită pentru viile sale, Shiraz are o climă plăcută și splendide grădini.

Cetatea Bam, Arg-e Bam, era cea mai amplă structură de chirpici din lume până ce a fost distrusă de cutremurul din 2003. Situată pe Drumul Mătăsii, a fost construită înainte de anul 500 î.Hr. și a continuat să fie locuită până în 1850. Deși numai 10% din ceea ce a fost în trecut a rămas în picioare, este un loc impresionant. Bam și peisajul său cultural au fost incluse de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial.

Mashhad este un oraș sfânt al Iranului, ‘Mecca’ șiismului în Persia, pentru că acolo este înmormântat Imamul Ridha (Ali al-Ridha, Ali Reza sau Ali Riza), considerat de șiiţi ca fiind al optulea Imam. Anual, milioane de pelerini șiiţi merg în acest oraș cu aproape două milioane și jumătate de locuitori, unde se află Moscheea Imamului Ridha.

Takht-e Sulaiman, ‘Tronul lui Solomon’, este unul dintre cele mai interesante și enigmatice locuri sacre din Iran. A fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Situl arheologic Takht-e Sulaiman se află într-o vale, în mijlocul unei regiuni de munţi vulcanici din nord-vestul Iranului.

Situl cuprinde un templu al focului zoroastrian, în parte reconstruit în secolul al XIII-lea, precum și un templu dedicat zeiţei persane Anahita, datând din perioada sasanidă. Situl are o puternică semnificaţie simbolică și spirituală legată de foc și de apă, potrivit site-ului UNESCO. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata