CCIB dezbate problema forţei de muncă în România

 
Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a inaugurat un ciclu de dezbateri pe subiecte de interes major pentru comerciantii bucuresteni, care va continua in primele luni ale anului 2009, in vederea elaborarii unui document final ce va fi promovat catre autoritatile guvernamentale, se arata intr-un comunicat al al CCIB.
 
Presedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a subliniat importanta evenimentului pentru elaborarea, de catre Camera de Comert Bucuresti, a unei strategii proprii, cu care isi propune sa se implice in viata economica a Capitalei, ca purtator de cuvânt al mediului de afaceri. “Trebuie spus ca România se afla intr-un moment de incertitudine. În octombrie am stat bine in multe sectoare, in noiembrie mai putin, iar pe ansamblul trimestrului 4 incheiem un bilant cu plusuri si minusuri.
 
Cu toate acestea, România se afla intr-o pozitie mai favorizata fata de celelalte state, mai ales cele dezvoltate, unde criza loveste in productia interna si reducerea importurilor. Din analizele facute pâna in prezent, nu credem ca in România anului 2009 se va inregistra o scadere a cresterii economice sub 4%, fireste, fara conditii vitrege, cum ar fi seceta sau blocajele financiare.
 
Avem prognoze optimiste si mai putin optimiste. Investitiile publice pe infrastructura, de pilda, vor fi de 2 miliarde de euro. Ca o concluzie, daca fondurile structurale pentru autoritatile publice vor fi atrase, noua ne va fi bine”, a aratat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
 
Pâna in prezent, principala problema a României, din unghiul de perceptie al Directiei Strategii Forta de Munca si Responsabilitatea Sociala a Corporatiilor din Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, a fost cresterea ratei de ocupare a tinerilor de pâna la 24 de ani, acestia fiind angajati numai in proportie de 26% in trimestrul II al acestui an. În aceeasi perioada, 60% din populatia de pâna la 65 de ani muncea, iar somajul era de numai 5,6%, acest indicator urmând o tendinta constant descrescatoare in acest an.
 
Piata fortei de munca va suferi insa schimbari importante, având in vedere faptul ca s-au anuntat un numar de 44.000 de disponibilizari pâna in aprilie 2009. Dupa ce in primavara acestui an companiile au acuzat un grav deficit de personal calificat, primavara anului 2009 va fi dominata de preocuparea pentru pastrarea locului de munca, pe de o parte, si a resurselor umane valoroase, in ceea ce priveste angajatorii.
 
În actuala conjunctura, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale propune mediului de afaceri un model de buna practica in mangementul restructurarilor de personal, prin stabilirea unor cooperari in scopul reintegrarii persoanelor disponibilizate. Statul român va avea la dispozitie un buget de 4,2 miliarde de euro pentru programele de gestionare a resurselor umane.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata