Ce alte state au recurs la un împrumut FMI, în ultimele 6 luni?

 
În ultimele 6 luni Fondul Monetar International (FMI) a convenit mai multe programe de sprijin financiar pentru a veni in ajutorul statelor din intreaga lume afectate de criza economica globala, informeaza Reuters.
 
Conform ultimului acord de acest fel, anuntat miercuri (25 martie 2009) România si-a asigurat un pachet de 20 de miliarde de euro de la FMI si Uniunea Europeana.
 
Pachetul include 12,9 miliarde euro de la FMI, cinci miliarde de euro de la UE, precum si fonduri de la Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
 
România va putea trage primele cinci miliarde de euro dupa aprobarea acordului pe doi ani de boardul FMI. Cu toate acestea banii sunt conditionati de un amplu pachet de reforme fiscale.
 
Alte programele de sprijin financiar convenite de FMI in ultimele sase luni:
 
Armenia: la data de noua martie 2009 FMI a aprobat un acord stand-by in valoare de 540 milioane de dolari si o durata de 28 de luni, acord care permite Armeniei sa traga aproximativ 240 milioane de dolari imediat. În luna noiembrie 2008 FMI a aprobat un alt program de 13,6 milioane de dolari pentru a sprijini economia Armeniei pâna in 2011.
 
Belarus: in luna ianuarie 2009 FMI a aprobat un program de sprijin financiar in valoare de 2,46 miliarde de dolari. Belarus a primit deja prima transa de 788 milioane de dolari iar restul urmeaza sa fie acordat in urmatoarele 14 luni.
 
Slavador: in luna ianuarie 2009 FMI si-a dat acordul final pentru un imprumut de 800 milioane de dolari, insa a subliniat ca aceasta tara nu se confrunta cu necesitati imediate si nu va trage imediat fondurile.
 
Georgia: FMI a anuntat marti ca va debloca Georgiei o transa de imprumut de 186,6 milioane de dolari, conform unui program pe trei ani. Banii fac parte dintr-un acord standby de 750 milioane de dolari aprobat in luna septembrie 2008.
 
Ungaria: in luna noiembrie 2008, Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au convenit un pachet de sprijin financiar in valoare de 25,1 miliarde de dolari, cel mai mare imprumut acordat unei economii emergente de la izbucnirea crizei mondiale si pâna la acea data. Conditiile impuse de FMI au obligat guvernul de la Budapesta sa adopte reduceri suplimentare de cheltuieli, inclusiv chletuielile sociale si salariile din sectorul public, care anterior erau considerate tabu.
 
Islanda: in luna noiembrie 2008 FMI a aprobat un imprumut de 2,1 miliarde de dolari, dupa ce toate bancile importante si moneda nationala au intrat in colaps ca urmare a datoriilor de miliarde de dolari acumulate in timpul expansiunii agresive peste hotare a companiilor de servicii financiare din Islanda.
Pe lânga banii veniti de la FMI, Islanda a mai beneficiat si de credite de trei miliarde de dolari venite de la tarile nordice, Rusia si Polonia, precum si alte cinci miliarde de dolari din Marea Britanie, Olanda si Germania, astfel ca pachetul total de care a beneficiat Islanda se ridica la aproximativ 10 miliarde de dolari.
 
Kenya: luna aceasta Kenya a solicitat FMI un imprumut de pâna la 100 milioane de dolari pentru a proteja moneda nationala si a o ajuta sa faca fata crizei alimentare.
 
Letonia: anul trecut FMI si Comisia Europeana au convenit un program sprijin financiar in valoare de 7,5 milliarde de euro. Partea FMI a fost de 1,68 miliarde euro (2,13 miliarde dolari), restul pachetului fiind asigurat de UE, tarile nordice, Cehia, Polonia, Estonia si Banca Mondiala. Una din conditiile convenite atunci a fost si un deficit bugetar de maxim 5% din PIB. Cu toate acestea noul guvern a anuntat recent ca spera sa atinga in 2009 un deficit bugetar de 7% din PIB.
 
Malawi: la data de trei decembrie 2008 FMI a anuntat ca a aprobat un imprumut de ajutor in valoare de 77,1 milioane dolari pentru a ajuta Malawi sa reduca impactul cresterii preturilor la combustibili si ingrasaminte.
 
Mongolia: la data de sapte martie 2009 FMI a ajuns la un acord de principiu cu Mongolia pentru un acord stand-by de imprumut in valoare de 224 milioane de dolari cu o durata de 18 luni.
 
Pakistan: FMI a aprobat un acord de imprumut de 7,6 miliarde de dolari in luna noiembrie 2008 pentru a evita o criza a balantei de plati si intrarea guvernului in incapacitate de a-si plati datoriile. Pakistanul a anuntat ca va incerca sa obtina fonduri suplimentare de la FMI cu prilejul discutiilor programate pentru luna aprilie 2009.
 
Serbia: guvernul de la Belgrad discuta in prezent cu o misiune a FMI inlocuirea acordului preventiv de 520 milioane de dolari, convenit cu FMI in luna ianuarie 2009, cu un nou acord clasic de tip stand-by in valoare de trei miliarde de euro. Fondul solicita Serbiei sa-si reduca deficitul bugetar la 1,75% din PIB in 2009 de la 2,7% in 2008.
 
Seychelle: la data de 14 noiembrie 2008 FMI a convenit un pachet de ajutor pe doi ani in valoare de 26 milioane de dolari. Pachetul este conditionat de reforme economice.
 
Sri Lanka: incearca sa obtina de la FMI un acord stand-by in valoare de aproximativ 1,9 miliarde dolari.
 
Turcia: autoritatile de la Ankara negociaza de mai multe luni un nou acord stand-by cu FMI insa discutiile au fost supendate recent dupa ce partile nu au putut sa-si rezolve diferentele. Miercuri Turcia a anuntat ca va incerca sa rezolve cu FMI chestiunile ce tin de buget, discutiile urmând a fi realuate dupa alegerile locale din 29 martie 2009. Este asteptat un acord de aproximativ 25 de miliarde de dolari, cel mai mare acord de imprumut convenit vreodata de Turcia.
 
Ucraina: in luna noiembrie 2008 FMI a aprobat un program de sprijin de 16,4 milliarde de dolari, insa ulterior a suspendat deblocarea celei de a doua transe pe fondul dezacordurilor cu privire la deficitul bugetar. Ucraina a primit o transa de 4,5 miliarde de dolari. Presedintele ucrainean,Viktor Iuscenko, a declarat miercuri ca tara sa se asteapta sa reia in curând discutiile cu FMI si spera sa ajunga la un acord prin care sa i se deblocheze o a doua transa din acordul de imprumut.
 
Zambia: la data de patru martie 2009 FMI a anuntat ca Zambia ar putea primi o suma suplimentara cuprinsa intre 100 si 150 milioane de dolari pentru a ajuta aceasta tara sa faca fata consecintelor provocate de scaderea pretului cuprului si criza globala a creditului. FMI spera sa finalizeze discutiile pâna in luna mai pentru a putea acorda o transa de 20 de milioane de dolari.
 
Fondul Monetar International (FMI) este o organizatie internationala care are 185 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor membre, in conditii adecvate, pentru a contribui la ajustarea balantei de plati.  
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata