Organismul nostru contine apa in proportie de aproximativ 65% si deci consumul adecvat de apa este critic pentru sanatate. Cu toate acestea, deshidratarea este foarte comuna in prezent. Multe persoane nu stiu ca sunt deshidratate si nu fac legatura intre aceasta si simptomele negative care apar in urma deshidratarii.
Apa este la fel de importanta ca si hrana, iar in societatea moderna, ca si in cazul mancarii, calitatea si frecventa de consum a acesteia a scazut considerabil. In plus, cofeina, alcoolul si medicamentele inrautatesc mult situatia hidratarii organismului. Deshidratarea are efecte negative din cele mai diverse, dar si complet necunoscute de catre populatie.
Persoanele deshidratate tind sa prezinte schimbari variate in volumul sangelui. Un tipar primar in cazul deshidratarii este cresterea volumului de sange (hipervolemie). Aceasta poate sa rezulte in aglutinarea celulelor de sange, care scade transportul de oxigen, altereaza transportul de fluid si nutrienti si afecteaza presiunea osmotica. Deshidratarea este in general cauzata de un consum insuficient de apa, dar poate sa includa si consumul de cofeina si alcool, cat si un nivel inadecvat de electroliti.
Electrolitii din sange servesc drept materie prima pentru “bateria celulelor”. Toate celulele si tesuturile necesita suficienti electroliti si echilibru de fluid pentru a permite functii fiziologice fundamentale. Nivelul electrolitilor este influentat de consumul acestora din alimentatie, de gradul de hidratare al organismului si echilibrul de fluid, volumul de fluid intra si extracelular si mecanismele reglatoare de tensiune: echilibrul apa/sare, renina (enzima secretata de o zona a rinichiului), angiotensina (hormon care determina vasoconstrictie), starea rinichilor si a ficatului, hormonul antidiuretic, hormoni suprarenali (aldosteron si cortisol).
- Afectiuni şi simptome negative asociate cu deshidratarea
Cateva dintre simptomele primare ale deshidratarii sunt: gura uscata, sete care nu trece dupa ce bei apa, cantitate mica de saliva, piele uscata, dureri de muschi, muschi anchilozati.
In cartea sa, The Body’s Many Cries for Water, dr Batmanghelidj afirma ca in momentul in care simtim o mare sete, deja am asteptat prea mult pentru a asigura o hidratare corespunzatoare. Conform cercetarilor sale, o serie de afectiuni pot fi reduse si chiar eliminate doar prin consumul regulat si crescut de apa.
Durerile de stomac, artrita, durerile de spate, muschi, migrenele, si multe altele pot beneficia de pe urma consumului crescut de apa, acestea fiind de fapt semnale ale organismului care apar in urma unei deshidratari cronice. De exemplu, durerile de stomac sunt tratate cu antiacide in medicina conventionala, ceea ce are urmari negative asupra sanatatii.
Aceste dureri insa se pare ca sunt si un simptom al unei profunde deshidratari, care genereaza insuficienta hidratare a mucoasei barierei intestinale. Astfel, aceasta nu va putea retine bicarbonatul si neutraliza acidul gastric, care va penetra si altera mucoasa intestinala, determinand dureri si arsuri. Hidratarea va oferi o protectie mult mai puternica si naturala, decat orice alt medicament, si fara efecte secundare.
Intr-un studiu publicat in Journal of Physiology and Behavior, cercetatorii au efectuat o serie de teste asupra conducatorilor auto care prezentau deshidratare. In mod surprinzator, rezultatele au demonstrat ca erorile facute la volan de catre persoanele deshidratate au avut aceeasi magnitudine cu cele facute de persoanele care au baut alcool si aveau o alcoolemie de 0.08% in sange (limita admisa pentru alcoolemie in Anglia). Deci conducatorii auto care nu sunt suficient hidratati fac aceleasi erori la volan ca cei care beau alcool peste limita admisa.
Conform studiului, deshidratarea poate sa rezulte in functionare mentala deficitara, schimbari de dispozitie, reducere a concentrarii si afectare a memoriei.
- Cum determinăm deshidratarea cu ajutorul analizei de sânge?
Din punct de vedere al interpretarii functionale, o valoare ridicata a ureei din sange, impreuna cu valori ridicate de hemoglobina, hematocrit si albumina pot indica deshidratarea organismului.
Valorile ridicate de hemoglobina si hematocrit indica o acumulare de proteine in sange (cum ar fi albumina) si de celule, datorita scaderii continutului de fluid din sange. Cand valoarea acestor markeri este ridicata, este foarte posibil ca si electrolitii (sodiu, potasiu, clorura) sa aiba valori dezechilibrate.
- Cum ne putem hidrata corespunzător?
In primul rand, va trebui sa iti rezervi cantitatea de apa filtrata pentru consumul de o zi, astfel incat sa fii sigur ca o vei bea. In general, o persoana trebuie sa consume intre 1.5-3 litri pe zi, in functie de greutatea pe care o are. Apa cea mai sanatoasa este cea de izvor, care este o apa vie, bogata in microrganisme benefice si minerale. Din nefericire, aceasta a devenit o raritate in ziua de azi, o sursa greu de obtinut si poate fi deseori contaminata cu patogeni, metale grele, si alte reziduri nocive – efectele nedorite ale unei societati industrializate.
Bauturile carbogazoase nu sunt o alegere buna deoarece neutralizeaza temporar acidul din stomac. Fara acid nu putem steriliza alimentele, nu putem digera proteine, nu putem activa enzima pepsina necesara la digerarea proteinelor si nu putem utiliza in mod adecvat mineralele, in special calciul. Consumul continuu va cauza dezechilibre in sistemul care regleaza aciditatea si alcalinitatea in corp si productia de acid gastric va scadea considerabil.
- Ce opţiuni avem atunci?
Exista optiunea mai economa pe termen lung, a instalarii unui filtru cu osmoza inversa in casa. Acesta este singurul care poate elimina cu succes toate elementele nocive, inclusiv metalele grele. Dezavantajul este ca va rezulta o apa “moarta”, fara minerale. Acest lucru insa se poate rezolva prin adaugarea de minerale specifice, de calitate, cum ar fi cel de la Trace Minerals, sau chiar un varf de cutit de sare nerafinata, locala. Acest lucru asigura un transport mai eficient al mineralelor in corp. Aceasta solutie de filtrare este un compromis necesar in zilele noastre.
A doua solutie este cumpararea de apa minerala plata imbuteliata in sticla, nu in plastic. Alege brandurile cu traditie, care au fost testate pentru impuritati si calitatea apei, cum sunt Bucovina, Izvorul Alb- Dorna, Herculane, Borsec. Apa imbuteliata in sticla de plastic nu este sigura pentru ca se poate contamina cu ftalati (mai ales cand este tinuta la caldura) si cu bisfenol A; acestea sunt substante nocive, cancerigene, care afecteaza sistemul endocrin. Asadar, cand este posibil, alege sticla.
Care este optiunea ta in ceea ce priveste apa si hidratarea? Crezi ca esti deshidratat?
Resurse:
Raluca Schachter
INFO PLUS:
Raluca Schachter este un pasionat Nutritionist Clinic, certificat in metodologia Metabolic Typing ®, si avand ca premize principale alimentatia traditionala, locala, nealterata, intelepciunea ancestrala, agricultura si modul de viata sustenabil. Raluca a reusit sa asigure reversul problemelor ei cronice de sanatate cu care s-a confruntat in mare parte a vietii, iar acum pune in aplicare cunostintele dobandite pentru a ajuta multe alte persoane sa se bucure de acelasi succes.
Programele ei de sanatate si planurile nutritionale ofera o perspectiva unica si complexa asupra sanatatii, unde cerintele nutritionale, genetice si biochimice ale individului ocupa locul central. Acest concept dezvaluie de ce nu exista masuri universale cand vorbim de nutritie si de ce “hrana unui om poate fi otrava altuia”.
Raluca traieste in SUA, California si ofera servicii complete de consultanta clientilor ei din toata lumea, printr-un eficient sistem online. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile ei: www.sanatatemetabolica.com, www.guide2health.net, sau va puteti conecta cu ea pe paginile de Facebook: