Cele 8 beneficii pentru sănătate ale conopidei

7

Conopida este un membru al familiei de legume crucifere, umbrită pe nedrept de renumele altei legume din această familie, şi anume brocoli verde. Totuşi, conopida este o legumă pe care merită să o includeţi în mod regulat în alimentaţia dumneavoastră, deoarece conţine o varietate impresionantă de nutrienţi, incluzând aici vitamine, minerale, antioxidanţi şi alte substanţe fitochimice.

Pe lângă conţinutul său ridicat în nutrienţi, conopida este apreciată şi pentru extrema sa versatilitate. O puteţi consuma crudă, în salate, în supe sau diverse alte feluri de mâncare. O puteţi condimenta sau o puteţi face piure, pentru o versiune mai sănătoasă a clasicului piure de cartofi.

Beneficiile conopidei

Datorită efectelor sale benefice asupra numeroaselor aspecte ale sănătăţii, conopida se poate încadra cu uşurinţă în categoria superalimentelor. Opt dintre beneficiile sale cele mai impresionante sunt următoarele:

1. Conopida combate cancerul

Conopida conţine sulforafan, un compus al sulfului care s-a demonstrat că distruge celulele mamă canceroase, încetinind astfel creşterea şi dezvoltarea tumorilor. Unii cercetători consideră că eliminarea celulelor mamă canceroase ar putea fi cheia controlării cancerului.

De exemplu, mai multe cercetări medicale au demonstrat că combinaţia dintre conopidă şi curcumină (componenta activă din turmeric), poate ajuta la prevenirea şi la tratarea cancerului de prostată.

Un studiu publicat recent a subliniat de asemenea faptul că sulforafanul poate reduce incidenţa şi indicele tumorilor mamare induse chimic la animale. Sulforafanul inhibă de asemenea creşterea şi dezvoltarea celulelor în cazul cancerului de sân, ceea ce ar putea cauza moartea celulară (sau apoptoza).

Alţi compuşi ai conopidei au de asemenea efecte anticancerigene. Conform Institutului naţional american pentru studiul cancerului:

„S-a descoperit că indolii şi izotiocianaţii (ambii sunt compuşi care ajută la reducerea riscului apariţiei diferitelor forme de cancer, în special a cancerului de sân şi se găsesc în conopidă, varza de Bruxelles, brocoli si napi) inhibă dezvoltarea cancerului în diferite organe inclusiv vezica urinară, sân, colon, ficat, plămâni şi stomac.”

2. Conopida susţine sănătatea inimii

S-a descoperit de asemenea că sulforafanul din conopidă şi alte legume crucifere îmbunătăţeşte în mod semnificativ tensiunea arterială şi funcţia renală. Oamenii de ştiinţă consideră că beneficiile sulforafanului sunt relaţionate cu îmbunătăţirea la metilării ADN-ului (metilarea fiind procesul de fixare a unei grupări metil pe o moleculă), care este crucială pentru o funcţionare celulară normală şi expresia genică adecvată, în special în stratul intern al arterelor -care este supus daunelor – cunoscut sub numele de endoteliu.

3. Conopida este antiinflamatorie

Conopida conţine o mare cantitate de nutrienţi antiinflamatorii care ajută la menţinerea nivelului de inflamaţie sub control, incluzând indol-3-carbinol sau I3C, un compus antiinflamatoriu care poate acţiunea la nivel genetic pentru a ajuta la prevenirea reacţiilor inflamatorii la nivelul cel mai fundamental.

4. Conopida este bogată în vitamine şi minerale

De exemplu, s-a constatat că majoritatea persoanelor din Statele Unite au mari deficienţe de nutrienţi, necesari pentru o bună funcţionare a corpului. Dacă se consumă conopidă în mod regulat, aceasta este o modalitate simplă de a obţine aceşti nutrienţi atât de necesari pentru corp.

O porţie de conopidă conţine 77% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. Conopida este de asemenea o sursă foarte bună şi la îndemână de vitamina K, proteine, tiamină, riboflavină, niacină, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu şi mangan.

 

5. Conopida îmbunătăţeşte sănătatea creierului

Conopida este de asemenea o sursă bună de colină, care este una din vitaminele de tip B, cunoscută datorită rolului său în dezvoltarea creierului. Consumul de colină în timpul sarcinii oferă beneficii incredibile activităţii cerebrale ale fătului, ceea ce indică faptul că poate îmbunătăţi funcţia cognitivă, procesele de învăţare şi de memorare.

Colina poate reduce inclusiv declinul memoriei relaţionat cu vârsta şi vulnerabilitatea creierului faţă de toxine în timpul copilăriei, şi de asemenea poate oferi această protecţie şi după această perioadă.

6. Conopida ajută la detoxifierea organismului

Conopida întăreşte capacitatea corpului de a se detoxifia în multiple moduri. Conopida conţine antioxidanţi care ajută la detoxifierea organismului astfel: în faza 1 împreună cu nutrienţii care conţin sulf, importanţi pentru activităţile detoxifiante ale organismului; faza 2. glucozinolaţii din conopidă activează enzimele de detoxifiere.

7. Beneficiile conopidei pentru aparatul digestiv

Conopida este o sursă importantă de fibre alimentare pentru sănătatea digestivă. Conform publicaţiei World’s Healthiest Foods (Alimentele cele mai sănătoase din lume): „Cercetătorii au determinat că sulforafanul din glucozinolaţii din conopidă (glucorafanina) pot ajuta la protejarea mucoasei stomacale. Sulforafanul oferă acest beneficiu pentru a preveni proliferării bacteriane a Helicobacter pylori în stomac sau pentru a preveni ca această bacterie să se fixeze pe peretele stomacului”.

8. Antioxidanţi şi fitonutrienţi Galore

A consuma cu regularitate conopidă este ca şi cum am câştiga la loteria antioxidanţilor şi fitonutrienţilor. Conopida este bogată în vitamina C, beta-caroten, kaempferol, quercetină, rutină, acido cinamic, etc., iar antioxidanţii sunt modalitatea naturală de a oferi celulelor apărarea adecvată contra atacului microbilor reactivi la oxigen (ROS).

Întotdeauna când sunt prezenţi aceşti micronutrienţi importanţi, organismul va fi capabil să reziste la îmbătrânirea cauzată de expunerea zilnică la substanţele contaminante, la stresul cronic, poluare, etc. Dacă nu aveţi o cantitate adecvată de antioxidanţi pentru ca aceştia să ajute la eliminarea radicalilor liberi, atunci sunteţi expuşi riscului de stres oxidativ, ceea ce va avea ca efecte îmbătrânirea prematură a ţesuturilor şi daunele cauzate organelor.

Dacă conopida nu este neapărat leguma dumneavoastră preferată, nu vă faceţi probleme. Puteţi obţine multe beneficii asemănătoare consumând alte legume din familia cruciferelor. Brocoli este una dintre ele, însă există şi altele, printre care amintim:


Cu cât consumaţi mai multe vegetale din această listă, cu atât mai bine, deoarece fiecare dintre acestea oferă avantaje unice şi excelente pentru sănătate. De exemplu, doar o ceaşcă de varză creaţă conţine mai mult de 10,000 UI de vitamina A, echivalentul a mai mult de 200% din cantitatea care este necesar să fie consumată zilnic, în timp ce varza obişnuită este bogată în vitamina K1 şi vitaminele din complexul B şi s-a demonstrat că ajută la vindecarea ulcerelor stomacale şi oferă beneficii pentru digestie. În plus:

– 100 de calorii din vegetalele crucifere vă pot oferi aproximativ 40% din necesarul zilnic de fibre;

– Legumele crucifere conţin proteine, în jur de 25% dn necesarul zilnic (aproximativ trei căni);

– Legumele crucifere, în special varza creaţă şi varza roşie oferă cantităţi ridicate de vitamina K, care este benefică pentru combaterea cancerului şi a inflamaţiei cronice.

Totuşi, nu trebuie să subestimăm valoarea nutritivă a conopidei. Dacă a trecut ceva timp de când nu aţi mai mâncat conopidă, încercaţi să o includeţi mai des în alimentaţie. Când cumpăraţi o căpăţână de conopidă, fiţi atenţi ca aceasta să fie tare şi să nu aibă pete galbene sau maro, iar dacă este acoperită cu frunze verzi înseamnă că este foarte proaspătă şi deci, numai bună de consumat.

Dr. Luca Cătălin


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News