Cele mai bune destinaţii europene din 2016 (II)

5

Din nordul Coastei Dalmate (Croaţia) până pe insula Texel (Olanda) sunt numeroase trasee care nu trebuie să fie ignorate. Ca în fiecare an, Lonely Planet a ales, urmând sfaturile şi comentariile experţilor săi, cele mai bune destinaţii din Europa în 2016. Un top 10 – „Best in Europe” – în care nu figurează neapărat cele mai vizitate destinaţii.

Din contră, au fost alese oraşe şi regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau pur şi simplu locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă. Din Peloponezul grec până în oraşul danez Aarhus şi din Veneţia până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinaţii din ce în ce mai apreciate de turişti, semnalează site-ul elviajero.elpais.com.

4. DORDOGNE, Franţa

În regiunea Dordogne, situată în centrul Franţei, oamenii cunosc arta de a trăi. Regiunea are păduri şi câmpii verzi, dar şi o gastronomie fantastică. Are castele şi aşezări medievale, cu restaurante bune şi pieţe care la sfârşitul săptămânii sunt pline de trufe, nuci şi vinuri alese. Francezii îi spun Périgord şi, de mai mulţi ani, numeroşi străini, mai ales britanici, îşi petrec vacanţele acolo.

Dordogne este celebră pentru fascinantele picturi rupestre care decorează peşterile din Valea Vézere. Bijuteria zonei este Peştera Lascaux, aflată la 2 kilometri sud-est de Montignac, cunoscută drept Capela Sixtină preistorică franceză: pe pereţii săi sunt reprezentate peste 600 de figuri de animale în tonuri de roşu, negru, galben şi maro. Pentru a completa vizita, complexul Le Thot-Espace Cro-Magnon invită la descoperirea animalelor preistorice şi, în curând, proiectul internaţional Lascaux 4, a cărui inaugurare este prevăzută pentru sfârşitul anului 2016.


5. LVOV, Ucraina

Oraşul Lvov, situat în vestul Ucrainei, foarte aproape de frontiera cu Polonia, înregistrează un turism prosper. Acest oraş primitor cu aer centro-european are programate în 2016 peste o sută de evenimente culturale, dintre care unele sunt dedicate cafelei, independenţei ucrainene, jazz-ului.

Lvov este centrul cultural al Ucrainei, iar Piaţa Rynok, centrul oraşului. În mijloc se înalţă Primăria, iar aroma de cafea proaspăt măcinată, provenită de la legendarele cafenele din Lvov, inundă piaţa. Turistul trebuie doar să se aşeze, să ceară o cafea şi să se îmbibe cu atmosfera.

Lvov a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, de unde şi interesantul său amestec cultural şi strălucitoarea moştenire arhitectonică, pornind de stilul gotic al unora dintre bisericile sale şi până la fantasticul baroc al palatelor sau aerul renascentist al unor case impunătoare. Lvov este comparat de obicei cu Praga şi Cracovia şi merită cu prisosinţă să fie vizitat.

6. WARWICKSHIRE, Marea Britanie

În centrul Angliei încă se mai pot găsi peisaje rurale liniştite, chiar şi în jurul unui mare oraş cum este Birmingham. Este cazul comitatului Warwickshire, cu bucolice dealuri şi castele, care în acest an este în centrul atenţiei datorită uneia dintre localităţile sale istorice, Stratford-upon-Avon, leagănul lui William Shakespeare, de la a cărui moarte se împlinesc 400 de ani. Acolo, totul gravitează în jurul figurii celebrului dramaturg englez: muzee, expoziţii, case istorice şi, desigur, Shakespeare Memorial Theatre, al cărui program include numeroase reprezentaţii ale Royal Shakespeare Company.

Sunt multe locuri de văzut în împrejurimi, printre care Castelul din Warwick, Ragley Hall şi Coughton Court, Catedrala din oraşul Coventry, ruinele castelului medieval din Kenilworth.

Deşi oraşul Warwick nu este deosebit de spectaculos, castelul său deţine o catapultă de 22 de tone, cea mai mare maşină de asediu istorică din lume, expusă din nou publicului, după restaurare. Sunt interesante şi parcurile sale şi sălile „Royal Pump Rooms” din apropiatul Leamington Spa.

7. EXTREMADURA, Spania

Europenii încep să se intereseze de o Spanie care nu înseamnă exclusiv soare şi plajă. În peninsulă există regiuni foarte puţin cunoscute de turiştii internaţionali, precum Comunitatea autonomă spaniolă Extremadura, unde aceştia merg pentru a se bucura de o Spanie fără stereotipuri. O recunoaşte prestigiosul ranking „Best in Europe” al Lonely Planet, având în vedere bijuterii medievale ca Trujillo şi Cáceres, locuri unice precum Mérida şi chiar o natură cu spaţii originale precum Parcul Naţional Monfragüe, care primeşte tot mai mulţi vizitatori străini.

Alte atracţii sunt brânzeturile şi jamboanele, precum şi noile locuri de cazare instalate în vechi palate şi castele restaurate. Anul trecut, Cáceres a fost numită Capitală Spaniolă a Gastronomiei, ceea ce a favorizat apariţia unui număr mare de baruri şi restaurante.

Ansamblul arheologic din Mérida a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, datorită marelui său interes istoric. În oraşul Trujillo a văzut lumina zilei celebrul conchistador spaniol Francisco Pizarro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: pinterest.com, euro-2012.ro, alchetron.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata