Cele mai frumoase universităţi din lume

Istoria care le învăluie, prestigiul care le caracterizează, programul de studii pe care îl oferă sau ambianța universitară sunt câteva dintre caracteristicile la care sunt atenți tinerii când optează pentru o anumită universitate, relatează Europa Press.

Totuși, sunt numeroase universitățile care se evidențiază și prin frumusețea clădirilor, prin dimensiuni, prin bibliotecile lor centenare sau prin campusurile lor cu imense grădini și înconjurate de râuri sau lacuri.

Portalul online Uniplaces a selectat câteva dintre cele mai frumoase și mai prestigioase universități ce se pot întâlni în Spania, Anglia, Italia, Portugalia sau China, pe care Europa Press le prezintă succint.

Universitatea din Salamanca (Spania). Este una dintre cele mai vechi și mai frumoase universități din Spania. Fațada sa este ornamentată cu personaje din istoria Spaniei, mitologie, știință sau religie.

Potrivit tradiției, studenții care vor găsi broasca (‘Rana de Salamanca’) așezată pe un craniu printre acele personaje și elemente sculptate ale fațadei vor trece cu succes examenele.

Universitatea Oxford (Regatul Unit). Este considerată una dintre cele mai importante și mai vechi din lume și una dintre cele mai impresionante prin stilul gotic al clădirilor sale. În campusul său se află o grădină botanică, o biserică, un teatru, mai multe muzee.

Universitatea din Bologna (Italia). Clădirile sale prezintă diferite stiluri arhitectonice, de la cel renascentist la cele mai moderne. Se evidențiază prin sălile sale boltite, bibliotecile renascentiste, biserica gotică și prin faptul că are și o fermă.

Universitatea din Coimbra (Portugalia). Campusul său Istoric a fost inclus în anul 2013 pe lista UNESCO a Patrimoniului Umanității. Biblioteca Joanina a Universității din Coimbra este una dintre cele mai originale și mai spectaculoase biblioteci de construcție barocă din Europa, iar Biblioteca Generală (Biblioteca Geral) a aceleiași universități a primit Marca Patrimoniului European (European Heritage Label).

Universitatea din Glasgow (Regatul Unit). Este una dintre principalele universități din Regatul Unit datorită calității studiilor și a sectorului cercetării. Se evidențiază prin campusul Gilmorehill, cu ample grădini, înconjurat de râul Kelvin și cu un impresionant turn.

Universitatea din Leuven (Belgia). Este prima universitate construită în Belgia (în secolul al XV-lea) și cea mai veche universitate catolică din lume. Biblioteca sa a fost distrusă de trupele germane în 1914 și în 1940 și reconstruită după câțiva ani după planul original.

Universitatea Furman (SUA). Campusul său a fost inclus de Societatea Americană a Arhitecților Peisagiști pe lista celor mai frumoase locuri din Statele Unite. Clădirile se află în jurul unui lac și sunt înconjurate de grădini și poteci la poalele Munților Apalași. Merită să fie menționate, de asemenea, grădina sa asiatică și Bell Tower.

Universitatea din Otago (Noua Zeelandă). Impresionează prin fațada sa în stil neogotic, turnul cu ceas și grădini.

Universitatea Națională Autonomă din Mexic. Este una dintre cele mai importante universități din America Latină. Campusul său este format din mari clădiri în stil modernist care au fost incluse de UNESCO pe lista Patrimoniului Umanității. Fațada bibliotecii centrale este decorată cu un impresionant mozaic, unul dintre cele mai mari din lume.

Universitatea Tsinghua (China). Considerată una dintre cele mai bune și mai selecte universități din China, este situată în vechea grădină regală a dinastiei Qing, iar clădirile sale combină arhitectura tradițională chineză cu stilul occidental. Campusul său are enorme pajiști și lacuri artificiale pe care plutesc flori de lotus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata