Comercianţii de jucării, amendaţi cu 1,3 milioane de lei

 
Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au aplicat comerciantilor de jucarii 500 de amenzi contraventionale, in valoare de circa 1,3 milioane de lei, in urma unui control efectuat la inceputul lunii decembrie, informeaza ANPC.
 
Principala abatere constatata la nivel national a fost informarea insuficienta a consumatorilor prin intermediul etichetei. Potrivit unui comunicat al ANPC, in urma verificarilor, s-au mai luat masurile de oprire temporara de la comercializare a 52.483 de jucarii si oprire definitiva a 303 jucarii, considerate a fi periculoase.
 
Inspectorii au verificat, in timpul actiunii de control, prezenta avertismentelor de vârsta, a instructiunilor de asamblare, astfel incât, jucariile achizitionate in perioada sarbatorilor de iarna sa fie sigure si potrivite oricaruia dintre copii. Astfel, au fost verificati 755 de operatori economici si 480.644 de jucarii, in valoare de 6,305 milioane lei.
 
Printre abaterile constatate se numara cele privind marcarea denumirii si a sediului producatorului (226 de operatori economici), lipsa oricarui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitenta a marcajelor CE si CS (interzisa de HG 396/2003) la 30 operatori economici, cele referitoare la indicatiile de montare, asamblare si utilizare, precum si a avertismentelor privind potentialele pericole la folosire (la 343 operatori economici).
 
De asemenea, s-au constatat abateri privind documentatia la trei operatori economici, iar un caz aparte l-a reprezentat jucariile considerate periculoase, respectiv cele care nu respecta cerintele esentiale de securitate prevazute in legea privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii (sapte operatori economici).
 
Alte abateri constatate in urma verificarilor in magazinele specializate in vânzarea jucariilor, dar si in supermarketuri si piete sunt: neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul / obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare, afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si usor de citit.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata