Congo – una dintre ţările cele mai bogate lingvistic din lume

7

Republica Democratică Congo (RDC) sărbătoreşte, la 30 iunie, Ziua naţională. La această dată, în 1960, a avut loc proclamarea independenţei faţă de Belgia.

Cultură

Cultura RDC este una extrem de diversificată, urmare a faptului că populaţia ţării este compusă din sute de grupuri etnice, fiecare cu tradiţii şi obiceiuri proprii. Peste unele dintre aceste tradiţii s-au adăugat influenţe venite din perioada colonizării belgiene (1908-1960).

În această ţară sunt vorbite patru limbi native, recunoscute oficial: kikongo în sud-est, lingala în nord-vest, tshiluba în centru şi swahili în est. De asemenea, limba franceză este recunoscută oficial şi vorbită de majoritatea congolezilor. Totuşi, în RDC există peste 215 dialecte, fiind una dintre ţările cele mai bogate lingvistic din lume, potrivit www.our-africa.org.

Congolezii sunt un popor religios, în majoritate creştin. Astfel, 50% din populaţie se declară catolici, 20% — protestanţi, iar 13% sunt adepţii unei forme de creştinism numită kimbanguism, după numele fondatorului mişcării — Simon Kimbangu.

Credinţele tradiţionale congoleze sunt practicate în mod exclusiv de aproximativ 11,5% din populaţie. Unele dintre acestea se aseamănă cu deismul, concepţia conform căreia Universul a fost creat de o divinitate care însă nu intervine, apoi, în cursul evenimentelor. Totuşi, zeul nu este complet absent din viaţa oamenilor, aceştia putând realiza o comuniune mistică cu el prin intermediul spiritelor strămoşilor.

În anumite zone ale ţării, persistă credinţele animiste şi sunt practicate diferite ritualuri magice.

Muzica din RDC este o combinaţie de ritmuri sud-americane şi stiluri africane, fiind considerată o rumba a Africii. Părintele muzicii congoleze moderne este Joseph Kabasele (1930-1983), cunoscut după numele său de scenă Le Grand Kalle. A fost liderul grupului Le Grand Kalle et l’African Jazz, fiind autorul unor cântece extrem de populare în RDC, precum Independance Cha Cha.

Un alt nume de referinţă pentru muzica din această ţară este Pepe Kalle (1951-1998). Posesor al unui timbru vocal ieşit din comun, a înregistrat peste 300 de piese, adunate în 20 de albume.

Primul film produs de cinematografia din RDC a fost lansat în 1987, fiind intitulat La Vie est Belle şi regizat de Mweze Ngangura (1950).

Arta plastică este deosebit de răspândită în RDC, artiştii populari realizând statuete de lemn, măşti, textile cu motive tradiţionale etc. Printre artiştii congolezi contemporani recunoscuţi peste hotare se numără pictorul Cheri Samba şi regretatul sculptor Bodys Isek Kingelez.

Printre cei mai relevanţi scriitori din RDC este Rais Neza Boneza, autor de ficţiune, poezie şi articole academice. La rândul ei, Maguy Kabamba este una dintre cele mai importante autoare şi traducătoare, specializată în limbile franceză şi spaniolă. A semnat cunoscutul volum La Dette coloniale (1995), în care a analizat influenţa avută de colonizare asupra societăţii tradiţionale congoleze.

Gastronomie

Bucătăria din RDC este, preponderent, vegetariană, incluzând rădăcini de cassava, cartofi dulci, tomate, orez, porumb, dovleac, alune şi nuci. Din alimentaţia congolezilor nu lipsesc nici ciupercile, mierea de albine, cafeaua sau uleiul de palmier, ultimele două fiind exportate în cantităţi mari.

Carnea nu lipseşte cu desăvârşire din dieta congoleză, fiind reprezentată, mai ales, de pui, capră şi peşte.

Mâncarea naţională este ”poulet a la moambe”, un fel de tocană de pui cu sos din ulei de palmier, cu garnitură de orez. Uneori este servită cu ”saka saka”, adică rădăcini fierte şi tocate de cassava.

Peştele este gătit după reţeta satori, adică tilapia prăjită la grătar şi servită cu seminţe de dovleac şi usturoi.

Una din cele mai populare garnituri din RDC este ”fufu”, realizată, de obicei, din făina de rădăcină de cassava. Se serveşte, uneori, cu supă de alune. Apreciat este şi amestecul de fasole cu orez, numit ”loso na madesu”.

Cea mai răspândită formă de pâine este ”kwanga”, de asemenea făcută din cassava.

La categoria sosuri, domină ”moambe”, realizat din ulei de palmier. ”Lunguila” este o băutură alcoolică realizată din trestie de zahăr, populară în RDC.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata