Construcţia bugetului pentru anul 2009, principala problemă a Finanţelor

 
Constructia bugetului pentru anul 2009 este principala problema pe care trebuie sa o rezolve Ministerul Finantelor Publice, dupa ce noul ministru va prelua portofoliul, au declarat, specialisti din domeniul financiar-bancar.
“Finantele trebuie sa colaboreze cu banca centrala si cu institutiile internationale pentru ajustarea balantei de plati a tarii. Statul trebuie sa colaboreze cu Banca Central Europeana, cu Banca Europeana pentru Investitii pentru atragerea de imprumuturi, altele decât fondurile europene atrase prin programele sectoriale si regionale”, a afirmat europarlamentarul Daniel Daianu, fost ministru de Finante.
 
Acesta considera, totodata, ca pincipala problema pe care trebuie sa o rezolve Ministerul Finantelor este realizarea bugetului pentru anul 2009. “Acest lucru inseamna si crearea unui program de guvernare. Bugetul va reprezenta si filozofia economica urmatoare si prioritatile, restrictiile, resursele folosite de stat, precum si legaturile acestuia cu pietele internationale”, a spus Daianu.
De asemenea, analistului economic Ilie Serbanescu considera ca atragerea fondurilor din surse externe este primul aspect la care Ministerul Finantelor trebuie sa se gândeasca.
 
“Ministerul Finantelor trebuie sa atraga fonduri. Si nu are de unde, in prezent, decât din plan extern, prin semnarea unui acord cu Fondul Monetar International (FMI). Fosta guvernare a realizat o crestere economica ce a dezarticulat tara. Aceasta economie s-a bazat pe importuri si a amanetat tara pentru urmatorii 30 de ani”, a afirmat Ilie Serbanescu. FMI a fost indicat ca posibila sursa de finantare pentru buget si de Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari CFA România.
 
“Principala sarcina a Ministerului Finantelor Publice va fi sa strânga bani de la contribuabili si sa atraga resurse externe. Cea mai usoara alternativa ar fi un acord FMI, care ar asigura si imaginea României si finantare la costuri scazute”, a declarat Dragos Cabat. În opinia sa, o a doua problema majoara pentru MFP va fi fiscalitatea, care ar fi necesar sa fie ridicata, in contextul economico-financiar actual, dar pe care un program de guvernare de dreapta nu ar trebui sa o ridice.
 
“Oricum trebuie simplificat sistemul fiscal, ca sa avem cu adevarat câteva taxe si nu multe zeci de taxe”, a mai spus Cabat. Pe de alta parte, economistul sef al Raiffesien Bank, Ionut Dumitru, considera ca MFP va trebui sa gaseasca modalitati de a reduce drastic cheltuielile bugetare si sa incerce sa creasca veniturile pentru a preveni un derapaj bugetar major, care se prefigureaza daca nu sunt luate masuri corective.
 
“Riscam, in 2009, sa avem un deficit bugetar foarte mare. Ar fi un semnal foarte prost catre investitori si agentiile de rating. Prioritatea pentru orice ministru de finante este sa reduca la maxim cheltuielile. Atragerea de resurse externe nu prea este o optiune, pentru ca nimeni nu iti va finanta un deficit bugetar mare. Si iesirea pe pietele externe sa emiti eurobonduri este exclusa, costurile ar fi foarte mari si nu stiu daca ne da cineva bani la momentul de fata. Nici emisiunile de titluri pe piata interna nu sunt o solutie, pentru ca oricum lichiditatea in piata este mica, iar daca vine si MFP cu o cerere nu stiu cum se poate acoperi”, a spus Dumitru.
 
În opinia sa, un acord cu FMI ar da României credibilitatea de care are mare nevoie in fata investitorilor, dar ar atrage conditii dure – austeritate la nivel de buget, reducerea deficitului bugetar, chiar crestere de taxe. “Nu stiu daca la nivel intern putem recâstiga credibilitatea investitorilor, dar ar trebui sa incercam mai intâi sa facem asta singuri, inaintea unui acord cu FMI, prin masuri dure si hotarâte.
 
La momentul de fata este esential si pentru cursul de schimb si pentru investitii sa dam un mesaj rapid, puternic si vizibil investitorilor straini sa vina cu capital in România. Asta inseamna prudenta la nivel de buget, restrictivitate mare pe politici bugetare, iar reducerea cheltuielilor bugetare este prima masura care trebuie luata de viitorul ministru al finantelor”, a apreciat economistul sef al Raiffeisen.
 
Secretarul de stat in actualul Minister al Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca viitorul Minister al Finantelor Publice trebuie sa realizeze bugetul pentru anul 2009 si sa analizeze nevoie de finantare si posibilele surse ce ar putea fi atrase, in conditiile actuale ale pietei.
“Finantarile vor fi atrase in functie de costuri, fie din surse interne, fie din surse externe. Ministerul trebuie sa colaboreze cu Banca Nationala pentru a identifica nevoile si instrumentele potrivite cu care se pot atrage surse la buget. Dupa o analiza, va trebui aleasa varianta cea mai rentabila”, a spus Teodorovici.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner