Contribuţia la asigurările de sănătate ar putea fi majorată la 6 – 6,5%

 
Contributia la asigurarile de sanatate ar putea fi majorata la 6 – 6,5% atât pentru angajator, cât si pentru angajat, in anul 2009, a declarat miercuri (11 martie 2009) secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Aurel Nechita, la un seminar despre piata asigurarilor de sanatate.
 
„Intentionam sa majoram contributia la asigurarea pentru sanatate la 6 – 6,5% atât pentru angajator, cât si pentru angajat, de la 5,2% cât este in prezent”, a afirmat Aurel Nechita. Majorarea contributiei la asigurarile de sanatate ar insemna o majorare a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu 2,7 miliarde lei, a mentionat secretarul de stat. „Majorarea contributiei ar aduce la bugetul CNAS 2,7 miliarde lei in plus.
 
Astfel, cu aceasta suma se pot acoperi programele de sanatate ale Ministerului Sanatatii, compensarea medicamentelor si o cota de participare a statului român la imprumuturi pentru dezvoltarea infrastructurii din sistem. Speram ca aceasta masura sa aduca suma de 2,7 miliarde lei la bugetul CNAS pentru 2009”, a declarat acesta. Propunerea de majorare a contributiei la asigurarile de sanatate nu a fost lansata, deocamdata, in dezbatere publica.
 
„Vom avea discutii cu partenerii sociali pentru a stabili daca majorarea la procentul de 6 sau 6,5% va fi suportata si de angajator si de angajat in aceeasi masura, sau va fi 6% pentru unul si 6,5% pentru celalalt”, a precizat oficialul MS. Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii negociaza cu Banca Mondiala un acord pentru obtinerea de fonduri pentru realizarea unor spitale regionale, a precizat Aurel Nechita.
 
„Negociem un acord de imprumut cu Banca Mondiala pentru obtinerea fondurilor necesare pentru realizarea unor spitale regionale. Exista opt zone regionale de dezvoltare. Pot fi realizate intre 12 si 14 spitale regionale, care ar putea avea, fiecare, o capacitate de o mie de paturi. În prezent suntem in tatonari, negocieri si nu avem o evaluare a costurilor necesare pentru realizarea unui spital”, a afirmat secretarul de stat.  
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner